VÄTSKEERSÄTTNING TILL DIN HÄST – NÄR & VARFÖR?

Vi människor behöver ibland återställa vår vätskebalans efter sjukdom eller hård fysisk ansträngning och dricker därför vätskeersättning. Men hur är det med hästar – behöver de vätskeersättning och i så fall när? 

När man har en häst så är det viktigt att tänka på att när hästen anstränger sig och svettas så förlorar den elektrolyter. Brist på elektrolyter är någonting som kan bli farligt om man inte kompenserar för denna förlust – vilket är oerhört viktigt att tänka på om man har en häst i tävlingskondition som tränas hårt. Om dessa brister inte kompenseras så kan det leda till nedsatt prestationsförmåga och i värsta fall kollaps.

Studie SLU
För att få en förståelse för hur mycket en häst kan svettas så vill jag ta en studie från SLU – Sveriges Lantbruks Universitet som exempel. Under ett stimulerat travlopp i 35 graders värme så kan en häst tappa upp till 12 kg vätska. Detta skapar en förståelse för vikten av att efter hård träning och tävling fylla på dessa depåer för att hjälpa hästen att prestera på topp. Hästen har ett svett som man kalla för hyperton – vilket menar att svetten innehåller en högre koncentration av joner än blod och övriga kroppsvätskor. När en häst svettas så förlorar den ämnen så som: Natrium, kalium, Clorid, Kalcium, Magnesium, Mangan och Zink. 

Vet du med dig att din häst regelbundet anstränger sig så att den blir synligt svettig regelbundet eller om du tränar eller tävlar under varma förhållanden? Då är det bra att ge hästen tillskott i form av elektrolyter eller salt.

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,