Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat med faror för våra fyrbenta vänner. Hundar kan bl.a drabbas av orm- och insektsbett, värmeslag, brännskador och annat tråkigt. Här ger vi tips och råd på hur du kan förebygga att hunden råkar ut för något sådant, och hur du ska agera om olyckan är framme. 

Orm- och insektsbett

Även om ormar oftast är skygga varelser kan hundar bli bitna av en orm som känner sig hotad. Tecken på att en hund blivit biten av en orm är b.la att bitmärke, svullnad och rodnad uppstår. Hunden kan dessutom bli trött och svag. Om du misstänker att din hund blivit biten av en orm är det viktigt att hålla den stilla och genast kontakta en veterinär. För att undvika att din hund blir ormbiten är det bra att inte vistas i högt gräs samt att hålla sig nära sin hund och klampa med fötterna, så att ormar hinner fly. 

Till mångas förtret är sommar också synonymt med insekter. Insektsbett ger oftast inte större besvär för hundar än för oss människor, men om hunden slickar på betten kan hudinflammation i vissa fall uppstå. Så länge hunden inte verkar ha feber eller ont behöver du dock inte uppsöka veterinär. När det gäller bi-och getingstick kan dessa göra ont men behöver inte nödvändigtvis vara något att oroa sig över. Om hunden däremot blivit stungen i närheten av andningsvägarna eller fått många stick kan det vara bra att kontakta veterinär. Kontakta även veterinär om din hunds allmäntillstånd påverkas. 

Värme

Förhoppningsvis för sommaren med sig lite värme, men tyvärr kan även detta vara farligt för hundar. Till att börja med kan solens strålar bränna huden på hundar, precis som på oss människor. Särskilt utsatt är de områden där pälsen är tunn, som vid öron och nos. Om hunden bränner sig liknar symptomen de som vi människor kan uppleva, som rodnad och sveda. För att lindra detta kan ett svalkande omslag läggas, och för att förhindra att hunden bränner sig kan man smörja in hunden med solkräm och hålla den i skuggan. 

Ytterligare något som solens strålar kan leda till är brännskador på hundens tassar. Asfalt kan nämligen nå mycket höga temperaturer under varma sommardagar, varför det kan vara bra att undvika promenader på asfalterade vägar. 

Hundar kan dessutom inte svettas, vilket gör att de lätt drabbas av värmeslag. För att sänka kroppstemperaturen och avgöra värme flåsar hundar och sätter tassarna på ett svalt underlag. Om luften och marken är varm kan detta dock få motsatt effekt, och det är därför viktigt att hjälpa hunden att hålla sig sval. Detta kan man t.ex göra genom att motionera hunden på morgnar och kvällar när det är svalare, att alltid erbjuda tillgång till vatten (och se till att hunden verkligen dricker) och att inte lämna hunden ensam i bilen. Det sista rådet må vara något uttjatat, men tål att upprepas! Skulle din hund drabbas av värmeslag är det viktigt att sänka kroppstemperaturen långsamt – låt det ta upp till ett dygn att komma ner till normal kroppstemperatur för att undvika att hunden kyls ner för mycket. Använd kalla, men inte iskalla, blöta handdukar och se till att hunden håller sig stilla.  

Smarta produkter till sommaren

På Petster.se hittar du ett brett utbud av produkter till hund, häst, katt och ryttare – och däribland många praktiska produkter till sommaren. Vi erbjuder bland annat kyldynor, kylmattor och kylvästar, salvor som lindrar sveda och klåda vid insektsbett, uppblåsbara pooler och mycket, mycket mer! HÄR hittar du allt detta och massa annat. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,