ÄR DET VIKTIGT MED VARIERAD TRÄNING?

För att en häst ska stärka sin kropp och bygga muskler utan att riskera att få förslitningsskador så är ofta nyckeln att träna varierat. Detta gäller oavsett om du har en häst som tränas och tävlas på en hög nivå eller rids på hobby-nivå.

 

Variation är inte endast nödvändigt för att skapa en hållbar häst utan för att hästen ska tycka att det är roligt att arbeta. Det är få hästar som uppskattar att ridas hårt på ridbanan varje dag, även fast de välvilligt ställer upp och gör det vi ber om. Din hopphäst kommer inte blir inte bättre av att hoppa höga hinder varje dag. Och dressyrhästen kommer inte uppskatta att tränas i ridhuset årets alla dagar, snarare tvärt om. När du tränar ensidigt så finns det en stor risk att din häst tappar motivationen till att arbeta och er utveckling kommer troligtvis att stanna av. Ensidig träning medföljer även en stor skaderisk då risken för överbelastning ökar. 

 

Hur varierar jag träningen? 

Att träna varierat behöver inte endast betyda att man rider ut i skog och mark – det kan vara att exempelvis välja att longera, tömköra, klättra eller galoppträna sin häst. 

 

Longering

Longering används ofta när man tränar och förbereder unghästar för utbildning, men det är även ett sätt att motionera en häst utan ryttare på ryggen. Vid longering så rör sig hästen runt dig i en stor cirkel där du kontrollerar hästen med hjälp av en longeringslina, pisk, din egna röst och kroppsspråk. När du longerar så är det mest skonsamma alternativet att använda en så kallad kapson. En kapson ser ut som ett vanligt träns, men med en nosgrimma med ringar över nosryggen där du kan fästa longerlinan. Använder du en kapson så kan du aldrig riskera att skada hästens mun. Du kan välja om du vill ha hästen inspänd eller inte – men en snäll inspänning är att föredra för att hästen ska arbeta korrekt. Du kan även välja att ha en longeringsgjord där du använder linan som inspänningstygel.

 

Tömkörning 

Vid tömkörning så använder du dig utav en tömkörningsgjord och två tömmar som fästes genom gjorden till tränset. Tömkörning ger dig mer kontroll över hästen än vad du har vid longering då du har två tömmar, varav en fästes på hästens yttersida och den andra på insidan. Fördelarna med att jobba hästen på töm är många – du har en möjlighet att se hur hästen rör sig, er kommunikation förbättras & du har en möjlighet att lära in och befästa rörelser från marken innan du sitter upp och testar i sadeln. Det är mycket att hålla reda på när du tömkör med allt från tömmar, pisk, hästen och din egen position. Känns det för svårt? Ta hjälp! Det finns många personer som är duktiga på att tömköra och som gladeligen hjälper dig. 

 

Klättring och terrängridning

Att ta sig ut i skogen och klättra och rida över stock och sten är någonting som hjälper till att utveckla hästens muskulatur. Backträning bidrar till att hästen använder musklerna i hals, rygg och bakben på rätt sätt och kan ridas i alla gångarter så länge inte backen är för brant. Ta med en kompis och ge er ut i skogen för en rolig paus från dressyr- och hoppträningar – både du och hästen kommer uppskatta det!

 

Galoppträning/Konditionsträning

Hästen bygger med rätt träning upp sin kondition ganska snabbt. En häst som ställs av behåller sin styrka och kondition i ungefär en månad utan träning. Det bästa sättet att träna hästens muskler, hjärta och lunga är konditionsträning i form av galoppintervaller. Se till att galoppjobba i korta perioder för att sedan ta en skrittpaus innan ni upprepar detta ett antal gånger. Snart kommer du uppleva att din häst fått bättre kondition och orkar mer på träningarna. 


Veckoshcema

Ett tips för att se till att man tränar varierat är att göra ett veckoschema. Ett veckoschema skulle exempelvis kunna se ut såhär:

Måndag: Uteritt med backträning & klättring 

Tisdag: Longering eller tömkörning 

Onsdag: Dressyr på banan

Torsdag: Skritt i skogen – varierat underlag 

Fredag: Vilodag 

Lördag: Cavaletti/små hinder på banan

Söndag: Uteritt

 

Genom att skapa och följa ett veckoschema så kommer du få en bättre överblick över din träning för att kunna utvärdera och anpassa din ridning efter hästen. Det är viktigt att ha i åtanke att hästar är enskilda individer med olika förutsättningar. Din träning behöver anpassas efter just din häst och för att komma fram till vad som passar din häst kan en träningsplanering vara bra. Du har då möjlighet att gå tillbaka i planeringen och kolla hur tidigare veckor sett ut för att komma fram till ett vinnande koncept. Lycka till!

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,