Vad ska du tänka på när du reser med katt?

Sommaren är precis runt hörnet, och så även semestrarna! Under vår och sommar reser många runt, och kanske står du just nu och funderar på hur du ska göra med katten? Ska du ordna kattvakt eller kattpensionat? Ska du ta med katten? Om du väljer att ta med katten på semestern finns det en del saker att tänka på, så att både du och katten får en trevlig upplevelse!

Att åka bil med katt

Innan en bilresa kan du med fördel träna på att åka korta bilturer med katten – då får katten lite resevana och du får se och lära dig hur katten beter sig under resa!

Under en bilresa är det säkrast att katten får resa i en robust och rymlig kattbur. Buren ska vara stor nog för katten att kunna stå upp och vända sig i. En del katter föredrar att kunna titta ut, medan andra föredrar att kunna gömma sig, så prova dig fram till vad din katt gillar. Buren ska antingen stå på golvet eller spännas fast med bilens säkerhetsbälte. HÄR hittar du transportburar och väskor för katt.

Inför en bilresa är det bra att känna till att katter lätt blir åksjuka, så undvik att ge katten mat precis innan avresa. Vet du redan i förväg att din katt blir åksjuk kan en veterinär skriva ut åksjukemedel. Var förberedd med gott om filtar, handdukar och papper ifall katten kissar eller kräks i buren! Många katter blir stressade av att resa, och du kan hjälpa till att lugna katten genom att t.ex. ta med filtar och leksaker med kattens doft. Det finns också lugnande medel, såsom Feliway, som kan minska kattens stress under resan. Feliway och andra lugnande medel till katt kan du hitta HÄR!

Ska ni åka långt behöver ni planera in regelbundna stopp, där ni kan rengöra buren, ge katten möjlighet att gå på en kattlåda och ge den vatten. Lämna aldrig katten ensam i bilen – det blir snabbt för varmt för katten, även om utomhustemperaturen inte är särskilt hög. Katter är känsliga för värme och uttorkning, så ha gärna en vattenskål med bilen och en kyldyna om ni reser när det är varmt. HÄR hittar du olika typer av praktiska reseskålar!

Utomlandsresor

Om du ska flyga med katten behöver du oftast en speciell djurbiljett till katten. De flesta flygbolag tillåter mindre djur i kabinen, med kravet att djuret ska förvaras i en transportbur med särskilda mått. Olika flygbolag har olika regler gällande resa med djur och måttangivelser för transportburar kan skilja mellan flygplansmodeller – så kolla upp i god tid vad som gäller just flygbolaget du ska resa med!

Reglerna för resor med djur är olika för varje land, och bestämmelserna ändras ibland – se därför till att läsa på vad som gäller i god tid om du ska resa med katt eller annat husdjur! Det kan t.ex. vara krav på avmaskning, olika regler för vilka raser som får resa in i landet, eller krav på karantän. Du kan kontakta veterinärmyndigheten i det land du ska resa till, eller landets ambassad i Sverige för att ta reda på vad som gäller. Vid resa tillbaka till Sverige måste katten dessutom uppfylla de svenska reglerna för inresa från det aktuella landet – det kan du kolla upp Jordbruksverket!

Om katten inte uppfyller kraven för inresa, pga t.ex. felaktig eller ofullständig dokumentation, kan den helt enkelt nekas inträde och skickas tillbaka till landet den kom från, den kan sättas i karantän som du som ägare får betala för, eller i värsta fall avlivas katten direkt på plats. Det är alltid ditt ansvar som djurägare att se till att kraven för inresa till det land ni ska till är uppfyllda.

När ni är framme

Katter reagerar olika på miljöombyten – vissa anpassar sig snabbt medan andra inte trivs alls. För att underlätta kattens vistelse är det bra att efterlikna hemmamiljön så mycket som möjligt. Du kan t.ex. placera ut filtar och leksaker med kattens doft, placera mat och vattenskålar på samma sätt som hemma, och ta gärna med lite kattsand från lådan hemma och lägg i den nya kattlådan. Katter känner sig tryggare med bekanta dofter, och ni minskar även risken att den kissar eller bajsar utanför lådan. Ta gärna med kattens favoritleksaker – lek och jakt är bra sätt att ge katten en positiv upplevelse av den nya miljön.

Ska katten få vistas utomhus på den nya platsen? Katter i en ny miljö ger sig ofta ut på egna äventyr, så se till att katten har någon typ av ID-märkning. Du kan också fästa en ID-tub med kontaktuppgifter till dig som ägare, i kattens halsband. På så sätt är det lättare att hitta katten om den skulle komma bort! Ett alternativ till att ha katten lös utomhus kan vara att gå promenader med katten i sele – då kan katten utforska området samtidigt som du som ägare kan känna dig säker att katten inte vandrar bort! Ett stort urval av selar, koppel och halsband till katt kan du hitta HÄR!

Till sist

Tänk på att planera resan så att ni har tid och möjlighet till att stanna och ge katten vatten och låta den gå på lådan. Kolla upp regler och bestämmelser noggrant och i god tid innan resan! Det kan också vara bra att fundera över huruvida katten faktiskt kommer att ha det bra under resan. Ibland kanske katten mår bättre av att få stanna hemma, med en kattvakt eller på ett kattpensionat.

Trevlig resa!

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,