VAD ÄR VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ INNAN SOMMARBETET?

När man har häst så är sommaren ofta förknippat med ett härligt sommarbete för våra hästar. En lugnare period för våra fyrbenta vänner – men även för oss hästägare då mockning, in- och utsläpp, täckesbyten med mera är ett minne blott. Men inför ett betessläpp så finns det många saker man behöver planera och tänka på! Här nedan kommer vi att gå igenom några saker som är viktiga att tänka på innan hästen släpps på bete. 

Gradvis tillvänjning
Våra ridhästar är vana vid att dagligen få en fiberrik kost med grovfoder och kraftfoder. När hästarna sedan släpps ut på det saftiga betet så är detta en väldigt stor förändring för hästarnas magar. En hästs mage är till för att bryta ner fibrer och därför är det väldigt viktigt att successivt vänja hästens mage vid gräs. Börja med att beta hästen för hand i ungefär 10 minuter för att sedan öka på tiden lite mer dag för dag. Gör detta några veckor innan det är dags för hästen att släppas ut på betet.

Varva ner inför betet
En häst som är i full tävlingskondition kan gynnas av att ridas lite lugnare innan den släpps på betet. Rid några lugnare joggingpass och avsluta med att skritta hästen de sista dagarna innan betet så att hästen varvar ner ordentligt. Om det är så att du planerar att rida hästen under betesperioden så kan det vara skönt om de får sova inne under natten. Ett alternativ är även att låta de stå inne under de varmaste timmarna mitt på dagen. Då finns även möjlighet att stödfodra de hästar som behöver det. 

Kontrollera hagen 
Innan hästarna släpps ut så är det viktigt att kontrollera hagen. Gå ett varv utanför hagen och kontrollera så att stängslet är helt. Se även till att strömmen fungerar överallt så att ingen häst kan råka ta sig ut ur hagen. Se även till att kontrollera inne hagen och leta efter farliga hål i marken eller annat som kan komma att bli farligt för hästarna. Kolla även efter giftiga växter som kanske växer i hagen. De arter som behöver avlägsnas omgående om de finns i hagen är liljekonvalj, skelört, idegran, tiggarranunkel, stånds, korsört, kabbeleka och vårkorsört. Sedan är det väldigt viktigt att hästen har skydd i hagen så den kan komma ifrån regn och vind samt söka skugga. Det kan exempelvis vara ett vindskydd eller träd och buskar. Viktigt är även att friskt vatten och salt finns tillgängligt! 

Daglig tillsyn
 
Idag är det lag på daglig tillsyn av våra hästar vilket betyder att även hästar som går på sommarbete behöver ses över dagligen. Se då till att hästarna visiteras för att se om eventuella sår dykt upp och kontrollera dess allmäntillstånd. Sedan vet vi alla att olyckor kan ske… och om det är så att din häst skulle bli sjuk eller halt så är det bra att ha en boxplats redo ifall det behövs. 

Insektsskydd
Om hästen ska stå ute dygnet runt bland alla envisa flugor och insekter så kan det vara bra att skaffa något form av flugskydd. Det är bra att spraya hästen med flugspray minst 1ggr/dag på hela kroppen samt låta hästen ha en flughuva eller flugpannband. Se till att flughuvan sitter bra och inte kan komma att skava på hästens ögon då detta snabbt kan bli farligt för hästen. Kolla även igenom hästen efter fästingar – se sätter sig oftast i skapet, mellan frambenen eller i ansiktet. Hästar drabbas sällan av några fästingrelaterade sjukdomar men kan upplevas obehagliga då det kliar. 

Innan din häst släpps på bete – se till att:

♥ Vänj hästens mage vid gräs succesivt – börja beta hästen 10 minuter och öka sedan betestiden dag för dag.

♥ Att rent vatten och salt finns tillgängligt. 

♥ Att hästen har möjlighet till skugga och skydd mot vind.

♥ Att någon ser till hästarna dagligen.

♥ Kontrollera staketet innan och under betet.

♥ Avlägsna giftiga växter från betet.

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,