Först och främst – stort grattis till er nya valp! Det är en härlig och kärleksfylld tid som väntar, men icke att glömma, väldigt tålamodskrävande. I det här inlägget tänkte vi prata om vad som kan vara bra att tänka på när man hämtar hem sin valp samt vilka saker som kan vara bra att ha hemma när valpen äntligen anländer!

 

Hur blir valpen rumsren? 

Rumsrenhet kan ta tid och vara oerhört tålamodskrävande. Se till att alla i familjen hjälps åt och påminner varandra om att valpen behöver gå ut! Som tumregel bör valpen tas ut så fort den har sovit, lekt och ätit. Anledningen till att valpen behöver kissa och bajsa så pass ofta är för att dess urinblåsa och förmåga att hålla sig inte är utvecklad. Först när valpen är runt 8-9 månader så kan hunden hålla sig och därmed bli helt rumsren. 

 

En betydande faktor är, hur tråkigt det än må låta: Rutiner! Lär känna din valp och lär känna hur valpen beter sig strax innan den behöver kissa – skapa sedan rutiner utifrån det. Bättre att gå ut för mycket än för lite för att snabbare lära hunden att göra ifrån sig ute. Det kan vara bra att alltid gå till samma ställe varje gång ni är ute så att valpen känner sig trygg – detta kommer göra det enklare för valpen att våga kissa och bajsa utomhus. När ni kommit ut så sätt dig ner på huk och vänta tills valpen kissar eller bajsar. Beröm valpen men en lugn ton när den gör ifrån sig. När valpen börjat förstå vad som gäller när ni är ute så kan du börja lägga på ett “kommando”. Du kan då lugnt säga “kissa” eller “duktig kissa” när valpen gör ifrån sig – valpen kommer då snart förstå att det ordet betyder att det är dags att göra sina behov! 

 

Så, ha alltid i åtanke att:

♥ Valpen behöver gå ut direkt efter lek, efter sovstunden och när den ätit mat.

♥ Valpen behöver bajsa ca 15-20 minuter efter att den ätit sin mat. 

Och sist men inte minst – ha tålamod och bli absolut INTE arg om hunden kissar inne, det är inte valpens fel och om du skrämmer valpen så kommer den att fortsätta kissa inne. Bli inte heller orolig om er träning tar tid – alla hundar är olika och vissa behöver längre tid på sig för att förstå.

 

Miljöträna & Socialisera valpen 

Det är väldigt viktigt att i tidig ålder miljöträna och socialisera sin valp. Man brukar tala om att det är när valpen är mellan 8-13 veckor som valpen är som mest mottaglig för nya saker. Det är då därför viktigt att utsätta den för nya situationer som kan komma att uppstå i vardagen. Om det är så att ni hämtar hem er valp på sommaren och vet att ni kommer spendera mycket tid på exempelvis på ert landställe – se till att ta er tiden att åka in till närmaste stad när valpen är liten. 

 

På så sätt kan ni se till att er valp miljötränas och får vänja sig vid ljud av  bilar, cyklar och barn under den period valpen är som mest mottaglig. Även en enkel sak som att promenera med koppel på olika underlag kan vara miljöträning nog för den lilla valpen. Viktigt är att ta detta i små steg så att valpen inte blir rädd – första gången som valpen är bland mycket folk kan en fika i mattes eller husses knä vara lagom för att sedan nästa gång i “stan” våga sig på att gå i koppel. 

 

Hur lär man valpen att “nej” betyder “nej”?

När valpen kommer hem till er så vet den inte vad “nej” betyder, utan det är någonting som vi måste lära valpen. En effektiv metod för att lära hunden vad “nej” betyder är att lugnt men bestämt säga “nej” då valpen exempelvis tuggar på något otillåtet för att snabbt efter erbjuda någonting som valpen får tugga på – exempelvis en leksak eller ett tuggben. Genom att ge valpen någonting som den kan sysselsätta sig med minskar risken för att den återkommer och fortsätter att tugga på det som är otillåtet. Om alla i familjen gör likadant och är konsekventa med detta så kommer valpen snabbt att lära sig vad ordet “nej” betyder.

 

Förvirra inte valpen med olika kommandon 

Vilket ord ska vi använda när hunden gör fel? Är det “Nej” eller något annat ord som ni tycker passar bättre? Välj ett ord och håll er till det för att göra det enkelt för hunden. Om alla i familjen säger samma ord så kommer valpen snabbt att lära sig vad ordet betyder. Samma sak gäller alla kommandon som ni vill att hunden ska lära sig. Möjligheten för snabbare inlärning ökar om alla använder samma ord när valpen exempelvis ska komma, sitta, ligga, eller förstå att den gjort fel.

 

Men vad kan då vara bra att ha hemma när valpen kommer? 

Nedan har vi på Petster gjort en lista på saker som kan vara bra att ha:

  • En lugn plats där valpen kan vara ifred, exempelvis en egen korg/bädd som är placerad på en lugn plats i hemmet. När valpen ligger i sin korg bör den få vara ifred.

  • Ett sele/halsband och koppel – gärna ett som går att justera då valpen växer fort.

  • Mat & vattenskål

  • En kloklippare – bör bytas ut var 6 e månad eller lämnas in för slipning. En klotång som inte är tillräckligt vässad kan klämma ihop och skada hundens klo.

  • Leksaker som tål valpens vassa tänder – du kan även tillverka egna leksaker med hjälp av exempelvis en filt som du klipper i remsor och flätar ihop!

  • Rengöringsmedel som tar bort kissdoften från golvet om olyckan är framme

  • Transportbur/Säkerhetssele för en säker transport i bilen

  • Bajspåsar!

  • Schampo och balsam om valpen skulle få för sig att planera om i rabatten eller smutsa ner sig på annat sätt. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,