VAD KAN JAG TRÄNA MED MIN HUND?

Det är många som köper hund med syftet att utöka familjen med en ny familjemedlem utan några tankar på träning. Men någonting som är väldigt roligt och som definitivt kommer att stärka relationen mellan dig och din hund är att träna tillsammans! Det finns många olika hundsporter och vi på Petster är säkra på att det minst finns en sport som du och din hund skulle uppskatta. Nedan finner ni en kort beskrivning på några olika hundsporter som du och din hund kan prova på:

 

Nosework
I hundsporten nosework så får hunden använda ett av sina främsta sinnen – lukten. Hunden använder sin nos för att hitta olika dofter i olika miljöer – en sport som är inspirerad av polishundar och tullhundar. Nosework är en sport som stimulerar hunden både fysiskt och mentalt när den tillsammans med sin förare söker efter de olika dofterna. Det är en sport som har sitt ursprung i ett amerikanskt hundstall där man använde nosework som aktivering när hundarna väntade på att hitta sitt nya hem. Det som är väldigt bra med denna sport är att den utövas både inne och ute – så om du vill testa på själv så finns det nosework-kit som du kan köpa hem för att testa själv! 

 

Agility 
Agility är en oerhört populär hundsport som har över 100 000 starter varje år. En sport som går ut på att ta sig igenom en hinderbana så snabbt det bara går utan några fel. Det kan handla om hinder så som tunnel, balansbom och slalom som hunden ska klara av. Agility är en fartfylld sport som många hundar tycker är otroligt kul att utöva. Sporten handlar om ett starkt samspel mellan dig och din hund och kräver mycket träning. 

 

OBS! Agility är en krävande sport – din hund bör vara minst 12 månader innan ni testar på sporten. Detta för att hundens kropp ska ha vuxit klart för att inte drabbas av skador. 

 

Lydnad 
Lydnad är en sport som sätter prov på samarbete, precision och följsamheten mellan dig och din hund. När du tränar lydnad så ska din hund lära sig att utföra olika moment där vissa är nära dig och vissa är på avstånd. Det kan exempelvis handla om att hunden ska kunna hämta föremål på kommando eller hoppa över hinder. 

 

Rallylydnad 
Rallylydnad är en sport där samarbetet och glädjen mellan dig och din hund står i fokus! Här handlar det om att ta sig igenom en bana med olika skyltar som illustrerar olika moment som ska genomföras. Det kan exempelvis vara att hunden ska sitta, gå slalom eller vända sig 360 grader tillsammans med sig som förare. Namnet handlar inte om att det ska gå i “rally”-fart – utan det handlar om att ni ska ta er igenom en bana där hunden ska följa dina anvisningar. 

 

En hundsport som passar alla hundar – oavsett nivå! Det handlar om att ni ska stärka ert samarbete och samtidig ha roligt. Ni behöver inte utföra alla moment perfekt utan störst krav ställs på samarbetet mellan hund och förare. Om det låter spännande så finns det en uppsjö av videoklipp på YouTube om sporten. 

 

Hur kommer jag igång? 
Tycker du att det känns svårt att komma igång? Kontakta din närmsta hundklubb och fråga om de kanske har något prova-på tillfälle så att ni kan prova på sporten? Eller så kanske ni vågar anmäla er till en nybörjarkurs? På hundklubbarna finns även möjligheten att träffa likasinnade – kanske hittar ni en framtida träningskompis?

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,