Vad ska man tänka på när man reser med hund?

Sommaren närmar sig med stormsteg, och med det förhoppningsvis lite ledighet. Många är de som därför stuvar in sina tillhörigheter i resväskan och ger sig iväg – vare sig det är för att ta bilen till släkten eller tåget till sommarens semestermål. Som hundägare finns det dock några särskilda saker som är viktiga att tänka på, så att både du och din hund får en smidig och säker resa. 

Bilresor med hund

Att hunden färdas säkert är lika viktigt för hunden som för övriga passagerare i bilen. En krock eller kraftig inbromsning med en lös hund i bilen är förenat med stora skaderisker för samtliga i bilen, och det finns därför krav på att hunden måste sitta säkrad. Samtidigt måste hunden ha möjlighet att kunna stå och ligga på ett bekvämt sätt. En hundbur anpassad för transport med bil ses av många som det bästa sättet att säkra hunden, men för den som av olika anledningar inte kan använda en hundbur finns det även andra alternativ. En lösning är ett hundsäkerhetsbälte, där en särskild bilsele till hunden fästs i säkerhetsbältet och håller fast hunden. Tänk på att välja en sele med bra passform och kvalitet som inte skaver. Var också uppmärksam på om bilselen är krocktestad eller inte.  

Bilresor under sommaren

Vad gäller resor under just sommaren finns det ytterligare saker som är viktiga att ha i åtanke. Precis som en stillastående bil snabbt kan bli för kall under vintern, kan den också bli väldigt varm under sommaren. Eftersom hundar inte svettas på samma sätt som vi, är de extra sårbara för att drabbas av värmeslag. För att hjälpa din hund att hålla sig sval kan det därför vara smart att köra tidigt på morgonen eller senare under dagen, när det inte är som allra varmast. Se även till att ha gott om kallt, färskt vatten och att stanna och rasta hunden ofta, så att den ges tillfälle att svalka sig. Kom ihåg att hunden inte får lämnas utan tillsyn i bilen om temperaturen riskerar att gå över 25°C. 

Resor med tåg

Att ta tåget med sin hund brukar oftast inte vara några problem. Även om många tågbolag har särskilda kupéer eller vagnar där hundar är välkomna, kan det vara bra att i förväg kolla upp vad som faktiskt gäller för det aktuella tågbolaget. Det kan också vara en god idé att ha med sig vatten och vattenskål ifall tåget exempelvis skulle bli försenat. Även någon form av belöning kan vara bra att ha med, så att tågresan förknippas med något positivt. 

Resor med flyg

När man ska flyga är det lite mer att tänka på inför och under resan. Till att börja med skiljer sig reglerna åt beroende på vart du flyger och vilket flygbolag du reser med. Gemensamt för de flesta flygbolag är dock att mindre hundar kan få tas med som handbagage i kabinen. Tänk då på att du inte får ta med något mer handbagage än transportväskan. Eftersom hunden inte får släppas lös ombord på planet är det viktigt att hunden klarar av att spendera en längre tid i transportväskan ‒ så se till att hunden vants vid detta innan resan. Kom även ihåg att kolla upp och fylla i alla dokument som behövs innan resan.

Till sist

Tänk på att planera resan så att ni har tid och möjlighet till att rasta och ge hunden vatten. Det kan också vara bra att fundera över huruvida hunden faktiskt kommer att ha det bra under resan. Ibland kanske hunden mår bättre av att stanna hemma, med hundvakt eller på ett hundpensionat. 

Trevlig resa!

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,