Hur ofta ska jag duscha min hund?

Hur ofta man ska duscha sin hund är en fråga som inte ställs alltför sällan, vilket inte är så konstigt med tanke på de många olika råd som finns. I det här inlägget försöker vi därför reda ut vad som faktiskt gäller, och ge dig tips på hur du ska tänka när du väl duschar din hund. 

Hur ofta ska ska jag tvätta min hund?

Till att börja med kan det vara bra att klargöra varför vi behöver duscha och tvätta våra fyrbenta vänner. Förutom att det håller din hund ren och tar bort smuts, är det viktigt att duscha hunden då det hjälper till att hålla borta parasiter från hunden. När det kommer till hur ofta man bör duscha hunden går meningarna till viss del isär, men en bra – och kanske ganska uppenbar – regel att följa är att duscha hunden om den börjar lukta illa eller är märkbart smutsig. En annan bra tumregel är att duscha hunden ungefär en gång i månaden. 

Hur ofta hunden behöver tvättas beror dock också på dess ras samt kvalitet på pälsen. Hundar med korthårig päls kan exempelvis duschas mer sällan medan en hund med oljig päls kan duschas oftare. Tänk dock på att inte duscha hunden för ofta, då det kan leda till att pälsen blir matt och torr samt att huden blir irriterad. 

Såhär ska du tänka när du duschar din hund

Eftersom hundar har ett annat pH-värde än människor är det viktigt att använda ett schampo som är anpassat för hundar. Det är dessutom viktigt att undvika människoschampon då det innehåller ingredienser som hundar inte bör få i sig, men som är lätt hänt i och med att hundar ofta slickar sin päls. Klicka HÄR för att hitta schampon och balsam anpassade för hundar! 

Något annat som kan vara bra att investera i är en halkmatta till duschen eller badkaret. På så sätt minskar du risken för det obehag från hunden som kan komma av att stå på ett halt underlag. Klicka HÄR för att hitta halkmattor och andra smarta tillbehör till när du duschar din hund.

När det till sist är dags att duscha hunden är ledorden belöning och lugn men med en viss bestämdhet. Många hundar kan tycka att det är obehagligt att duscha och det är därför viktigt att belöna hunden om den står lugnt. Det kan också vara en bra idé att vänja hunden vid att duscha genom att successivt öka mängden vatten. Men kom ihåg att fortfarande visa en viss beslutsamhet – annars kan hunden lära sig att den kan slippa ifrån att duscha om den stretar emot tillräckligt mycket.

Lycka till!

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,