Så tar du hand om ditt husdjurs mun!

Vi alla gör allt vi kan för att våra husdjur ska må så bra som möjligt. Men någonting som tyvärr ofta glöms bort är att vi måste hålla koll på våra husdjurs munhygien. I den här texten delar vi dels med oss av vilka symtom det är som kan vara tecken på problem med munnen eller tänderna.  Men vi har också samlat tips och råd på hur du kan ta hand om ditt husdjurs mun, och förebygga eventuella problem. 

Tyvärr är tandproblem vanligt hos hundar och katter. Vid de allra flesta tandproblemen är det plack som är orsaken. Om man inte gör något åt eventuella tandproblem i tid kan det i värsta fall leda till tandlossning. Om ditt husdjur visar något av följande symtom kan det bero på tandproblem eller tandsjukdom: 

 • Dålig andedräkt 
 • Vill inte äta torrfoder 
 • Dålig aptit 
 • Äter långsamt 
 • Tuggar bara på den ena sidan av munnen 
 • Missfärgade tänder 
 • Rött, blödande eller svullet tandkött 

Upptäcker du något eller några av följande symtom bör du uppsöka veterinär, för att få hjälp med att hitta problemet. Men ibland kan det finnas tandproblem utan att ditt husdjur visar några symtom. Därför är det bra om du låter din veterinär undersöka hunden eller kattens mun regelbundet, gärna var 6:e – 12:e månad, för att kunna upptäcka eventuella problem i så god tid som möjligt. 

Förutom att låta veterinär undersöka din fyrbenta vän finns det en hel del saker som du själv kan göra för att att ta hand om munnen och tänderna! Om man är noga med detta minskar risken för att de ska få problem med sina tänder. 

 • Ge ditt husdjur torrfoder! Torrfoder hjälper till att avlägsna plack från tänderna 
 • Ge tuggben med jämna mellanrum, det kan hjälpa till att ta bort plack 
 • Borsta tänderna! Helst dagligen för att hjälpa till att hålla orenheter borta. Ett tips här är att börja borsta tänderna/titta på tänderna redan när ditt husdjur är kattunge/valp, det kan hjälpa till att göra det lättare när husdjuret blir äldre. 
 • Undersök munnen gärna 1 gång i veckan. Titta efter eventuell tandsten, missfärgningar eller irriterat tandkött. Tandköttet ska vara ljusrosa

Börja ta hand om ditt husdjurs mun redan idag, för att börja förebygga eventuella problem eller sjukdomar som kan uppstå. På vår hemsida finns många olika produkter som hjälper dig att ta hand om ditt husdjurs mun . Allt ifrån tuggben till tandborstar och tandkräm, allt för att din hund eller katt ska må så bra som möjligt! 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,