VAD KAN JAG GÖRA ÅT FÄSTINGAR & VILKA SJUKDOMAR KAN DE MEDFÖRA?

Vårens värmande solstrålar är äntligen här, men med det varma vädret så kommer tyvärr någonting som de flesta hundägare troligtvis inte längtat efter: fästingarna. 

De sjukdomar som kommer med de små men otäcka fästingarna är farliga och kan i flera fall vara livshotande. Det kan vara klurigt att hitta ett fästingmedel som känns bra för både dig som hundägare och som ger din hund ett bra skydd Det finns olika typer av halsband, receptbelagda tabletter, pulver med mera som ska hålla de små krypen borta.

Vad händer när min hund blivit biten av en fästing? 
Viktigt att veta är att inte alla fästingar bär på smitta. En tumregel är att alltid kolla igenom hunden varje kväll efter fästingar – hittar ni en som bitit sig fast så ta bort den direkt! 

Antingen så kan man nypa bort den med fingrarna om man känner sig bekväm med det – viktigt är att inte huvudet fastnar. Annars finns det så kallade verktyg så som fästingpincetter, fästingplockare eller fästingsnaror som enkelt hjälper dig att få bort fästingen säkert!

Om hunden blir smittad – vad blir den för sjuk och vilka symtom uppkommer?
Om det är så att din hund blir smittad så har den med största sannolikhet antingen fått en sjukdom som heter borrelios eller en infektion som heter anaplasmos. TBE som människor oftast får är väldigt ovanligt hos hundar. 

Borrelios (Borrelia) – Orsakas av en bakterie där fästingen skapar en infektion genom att suga blod i minst ett dygn. Även fast fästingen plockats bort så kan det ta lång tid innan sjukdomen visar några symptom. De flesta hundar som fått smittan överförd av en fästing blir inte sjuka. Symptomerna för borrelia hos hundar är nedsatt allmäntillstånd, feber, trötthet, ömma, stela leder och hälta som ibland förflyttar sig mellan olika ben, så kallad vandrande hälta.


Anaplasmos/Anaplasma
 (Granulocytär Anaplasmos) – En så kallad bakteriell infektion där hunden får symptom så som feber, trötthet, hängighet, dålig aptit och visar tecken på smärta, ömhet och stelhet. De får ofta en brist på blodplättar som visar sig vid blodprov hos veterinären. Även vid denna smitta så behöver fästingen ha sugit blod i över ett dygn. Efter bettet tar det ca 1-2 veckor innan hunden uppvisar symptom. Hunden kan få smittan och antingen blir allvarligt sjuk eller må dåligt med svagare symptom. Vid behandling så sker återhämtning mycket snabbt. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,