Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna, ivriga på att upptäcka allt vad livet utanför magen har att erbjuda. Att ta hand om ett föl är dock inte bara guld och gröna skogar, utan det finns även mycket viktigt att tänka på. Här är några tips för hur du kan göra fölets första tid så bra som möjligt!

Fölets första tid

Direkt efter att fölet fötts är det viktigt att låta sto och föl vara ifred, men att fortfarande ha dem under uppsikt. Då föl föds utan antikroppar och ett fungerande immunförsvar är de särskilt mottagliga för infektioner, och det är därför viktigt att vara uppmärksam på fölets mående. Dessutom behöver man se till att fölet börjar dia inom några timmar, eftersom det är från stoets råmjölk som fölet får i sig antikroppar. 

När man sedan kan börja hantera fölet är det viktigt att låta fölet röra på sig, eftersom för mycket stillastående kan leda till försämrad kvalitet på brosket. HÄR hittar du en prisvärd fölgrimma från QHP, och HÄR en fin lädergrimma. För att hålla ditt föl varmt och torrt när det vistas utomhus är DETTA täcke från Bucas ett perfekt alternativ. 

Nyfödda föl drabbas lätt av olika åkommor och sjukdomar, däribland diarré. Diarré kan bero på flera olika saker, men i många fall kan tillskott som bidrar till en god matsmältning och bakterieflora hjälpa. HÄR hittar du en praktisk doseringsspruta innehållandes mjölksyrabakterier, och HÄR hittar du NAF Biotics som även det är ett effektivt hjälpmedel mot obalans i magen. 

Sommarbete

Under den första tiden bör fölet och stoet stå i en egen hage för att bygga upp en bra relation mellan dem. För att minska risken för att fölet får i sig spolmaskägg bör de inte släppas ut i en hage där äldre föl eller unghästar vistats under det senare året. När sto och föl till sist kan föras ihop med andra hästar, är det viktigt att låta fölet gå tillsammans med andra föl. Att växa upp med hästar i samma ålder bidrar till lek och rörelse, vilket är viktigt för hållbarheten. Precis som för andra hästar innebär sommarmånaderna dock inte bara lata dagar på sommarbetet, utan även irriterande insekter. HÄR hittar du ett praktiskt flugpannband som passar till fölgrimmor och som håller flugor och andra insekter borta. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,