TA HAND OM HUNDENS TASSAR PÅ VINTERN

Vintertåliga tassar

Har du en hund med känsliga tassar och vill förebygga att sprickor och torra trampdynor uppkommer? Då har du hittat rätt. Nedan kommer vi att gå igenom lite tips och trix för att på bästa sätt ta hand om hundens tassar på vintern!

Under vinterhalvåret så utsätts hundens tassar för stora prövningar – allt från snö, is, grus och envist vägsalt som är påfrestande för hundens trampdynor. Om vi som hundägare inte tar hand om hundens tassar på vintern så kan det uppstå sprickor i hundens trampdynor – någonting som är oerhört smärtsamt för våra fyrbenta vänner. Men med lite extra omvårdnad av tassarna så kan detta undvikas. 

Några tips:
 

  • Torka alltid av tassarna när ni kommer hem från promenaden.
  • Har ni gått på vägar med vägsalt – spola av tassarna och smörj in med en fet salva.
  • Smörj in tassarna med en fet salva – både innan och efter promenaden.
  • Ska ni vara ute länge? Ta med salva och smörj en gång till under promenaden.
  • Om hunden är extra känslig – använd ett par skor för att skydda tassarna.


Tassalva
Vet du med dig att din hund har känsliga tassar så se till att köpa en fet salva som hjälper till att mjukgöra trampdynorna. Du kan med fördel smörja tassarna precis innan promenaden om det är minusgrader ute, det ger tassarna en skyddande hinna mot den kalla snön. Ta för vana att smörja tassarna varje dag! Tips – försök att avleda hunden med någonting gott precis efter att tassarna smörjts in då hunden gärna slickar bort salvan annars!

Skor  
Vet du med sig att hunden har stora besvär som inte kommer att lindras med en fet salva så är hundskor ett bra alternativ. De finns i nättare och mer robusta modeller och går att använda året om. Ska ni kanske bege er ut på isen och åka skridskor eller ta en tur i längdskidspåret så är skor en väldigt bra idé.   

Långhåriga hundar
Har du en hund med mycket päls mellan trampdynorna så är det viktigt att trimma tassarna regelbundet. Detta då det kan fastna snö och is mellan trampdynorna samt att tassarnas torktid förlängs om det är för mycket hår, vilket kan leda till att hunden får svamp under de blötare perioderna. Det kan även vara så att den hårda snön som fastnat river upp små sår mellan trampdynorna vilket gör ont för hunden. 

Köldkramp
Om det är väldigt kallt ute så kan hunden drabbas av så kallad köldkramp. Detta sker när blodcirkulationen i tassarna hämmas och kan vara väldigt smärtsamt för hunden. När det händer kan vi ofta se hur hunden inte vill stödja på alla fyra tassar, utan hoppar då i de flesta fall på tre ben. Om hunden uppvisar dessa tecken, försök att ta er in i värmen och massera hundens kalla tassar försiktigt så att blodcirkulationen kommer igång igen. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,