Så fungerar hästens mag- och tarmsystem!

Har du någon gång funderat över hur din hästs mage och tarmsystem fungerar? Med kunskap kring hur systemet är uppbyggt, blir det lättare att ge hästen mat på rätt sätt och förebygga eventuella sjukdomar eller störningar!

En häst i frihet letar mat mellan 16-20 timmar/per dygn. Deras mag- och tarmsystem trivs absolut bäst med lite mat ofta. De tar korta pauser i matletandet. Det längsta uppehållet de tar från maten när de är ute i det fria är cirka 4 timmar, vilket inte är speciellt lång tid. Hästens mag- och tarmsystem är väldigt stort, flera meter långt och är uppdelat i olika delar, som alla har olika, men lika viktiga uppgifter.

Magsäcken

Den första delen maten passerar efter att den har tuggats är magsäcken. Hästar kan inte rapa eller kräkas, vilket innebär att när maten har hamnat i magsäcken kan den inte komma upp igen. Magsäcken rymmer 8-15 liter ungefär, vilket inte är speciellt mycket i förhållande till hur stora hästarna är. Det innebär också att maten inte stannar speciellt länge i magsäcken innan den fortsätter vidare. Magsäckens funktion är att bryta ner maten.

Tunntarmen

När maten har passerat magsäcken kommer maten till tunntarmen. Tunntarmen är 20-30 meter lång, och kan innehålla 38-45 liter. Men trots sin storlek går det ofta fort för maten att passera genom tunntarmen. Oftast tar det bara 60-90 minuter. Tillsammans med tarmsaft och enzymer tas viktiga näringsämnen upp från maten, och maten neutraliseras så att den inte är lika sur som när den var i magsäcken. 

Grovtarmen (Blindtarmen & stora kolon)

Efter tunntarmen kommer maten till grovtarmen. Grovtarmen är uppdelad i två olika delar. Först passerar maten genom blindtarmen. Den är cirka 1 meter lång och rymmer upp mot 30 liter. Här blir fiber från grovfodret till kolhydrater.

Därefter kommer maten till den andra delen av grovtarmen, stora kolon. Stora kolon tar upp kolhydrater och även lite vitaminer. Maten stannar länge i grovtarmen, cirka 36-72 timmar totalt.

Lilla kolon och ändtarmen

Den sista stationen i hästens tarmsystem är lilla kolon och ändtarmen. När maten kommer till lilla kolon tas vatten bort, så att resterna av maten ska kunna passera ändtarmen i form av träck.

Vi vill ha så få störningar som möjligt i hästens mage, helst inga alls för att undvika eventuella sjukdomar eller problem. För att hålla hästens mage nöjd och glad är det viktigt att..

  • Ge hästen mat flera gånger per dygn, och framförallt inte låta det gå för lång tid mellan fodringarna. Går det för lång tid mellan fodringarna ökar risken för magsår. 

 

  • Eventuella foderbyten ska göras successivt så hästens mag – och tarmsystem hinner vänja om sig. Foderbyten ska helst ske över 2-3 veckor, lite i taget. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,