Välj rätt stigläder och stigbyglar!

Hur vet man vilka stigläder och stigbyglar man ska använda? Idag finns det massvis med olika varianter av stigläder och stigbyglar, och ibland kan det kännas svårt att veta vad som är bäst att använda. Här berättar vi lite om vilka olika varianter som finns, och vad som kan vara bra att tänka på när man väljer stigläder och stigbyglar.

Material

Stiglädrena är oftast i läder eller syntetläder. Har man en sadel i kalvskinn kan det vara bra att välja kalvskinnsmaterial även på stiglädrena, för att minska slitaget på sadeln. För att minska risken att stiglädrena repar sadeln brukar man oftast vilja köpa läder i mjukt skinn.

Stiglädrena kan även vara förstärkta med till exempel nylon, vilket kan öka livslängden på stiglädrena. Nylonförstärkning ska även motverka att lädrena töjer sig. Stigläder kan även vara skurna på lite olika sätt, till exempel att de är extra breda där skänkeln ska ligga.

Modell

När det kommer till modell på stigläder finns det lite olika varianter. Den varianten som flest förmodligen känner till är när man har ett spänne som dras upp så att det hamnar under lillkåporna på sadeln. Sen finns en annan variant som oftast kallas för T-stigläder. T-stigläder fäster man istället längst ner vid stigbygeln, och dessa stigläder har oftast en kortare längd än andra stigläder. T-stigläder ska hjälpa till med att man kommer ännu närmare hästen, och minska risken för att få skav. 

När man väljer stigläder behöver man även komma ihåg att välja rätt storlek. Ett tips är att om stiglädren är för långa kan man alltid göra nya hål hemma med en håltagare!

Hur länge håller mina stigläder?

Ett par stigläder i bra kvalitet bör hålla länge. Men sen kan livslängden såklart påverka olika saker, till exempel hur ofta man rider. man bör hålla koll på stiglädrena så man kan byta ut dem i god tid innan de blir för slitna. Dels bör man se över att sömmarna på stiglädrena är hela. Går sömmarna upp kan stiglädret gå av när man rider, om man har otur. Även själva stiglädret kan bli slitet och tunt. Om stiglädret börjar bli väldigt tunt någonstans kan det vara dags att byta ut det.

Säkerhetsstigbyglar

 

När det sen kommer till stigbyglar finns det ännu fler olika varianter och modeller. De finns i olika färger, material och med olika egenskaper. Begreppet säkerhetsstigbygel är vanligt förekommande när man pratar om olika sorters stigbyglar. Det innebär att om olyckan är framme, att man ramlar av, ska stigbygeln på något sätt antingen kunna böjas eller lösas ut för att förhindra att ryttaren fastnar med foten.

Vilka stigbyglar ska jag ha?

Vilken typ av stigbyglar som passar en själv är väldigt individuellt. Det finns väldigt många olika egenskaper, och det som passar jättebra för dig kanske inte passar någon annan lika bra. Vissa vill till exempel ha så lätta stigbyglar som möjligt, medan andra föredrar att stigbyglarna har lite mer tyngd. Vissa tycker att stigbyglar i plast är bäst, medan andra vill ha i aluminium. Det lämpligaste är att prova sig fram tills man hittar stigbygeln som passar just för en själv. Det viktiga är att stigbygeln känns bekväm och passar dina fötter. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,