Nu är brunstsäsongen här!

Våren börjar nu närma sig med stormsteg,  vilket innebär att brunstsäsongen snart drar igång, eller redan har dragit igång för vissa ston. För ston som får kraftiga symtom av sin brunst kan detta vara en utmanande tid, och här är det viktigt att man som hästägare gör sitt yttersta för att hjälpa stoet att lindra eventuella symtom. Här berättar vi dels vilka symtom som kan visas när stoet är brunstig, och tips på vad man kan göra för att hjälpa sitt sto.

Hästens brunst styrs av ljuset utomhus. Det betyder att de flesta stona har sin brunstsäsong under tidig vår till tidig höst. Under sen höst och vinter brukar de flesta stona “vila” från brunsten. Detta kan dock variera mellan olika individer.

Hur vet jag om mitt sto är brunstig?

När det kommer till symtom och hur hästen påverkas av brunsten är det väldigt olika från häst till häst. Hos en del ston märks inte brunsten av, de visar knappt några symptom. Andra ston kan visa symtom men utan att ha några större problem av det. Sen finns det även ston som har väldigt kraftiga symtom.

Symtom som kan visas under brunstsäsongen: 

  • Är mer intresserad av andra hästar 
  • Kan ha svårt att lämna andra hästar
  • Ovanstående symtom kan också visa sig tvärtom, det vill säga att stoet inte vill vara i närheten av andra hästar
  • Lyfter på svansen 
  • Ställer upp sig 
  • Kissar ofta 
  • Känsligare vid till exempel borstning eller sadling

Stoets äggstockar är placerade precis bakom sadelläget. Detta medför att hästen kan påverkas i form av att framåtbjudningen, rörelsemönstret och viljan till att arbeta förändras.

Här ser man att det finns väldigt många symtom som kan visa sig på väldigt olika sätt, därför är det viktigt att verkligen lära känna sitt sto, för att veta vilka brunstsymptom just hon visar. 

Hur kan jag hjälpa mitt sto?

För att försöka lindra eventuella symtom som är problematiska är det viktigt att låta stoet vara i en lugn miljö. Det är även bra om man inte skapar allt för stora förändringar under den här tiden, då det kan bli stressande för hästen. Har man en häst med kraftiga symtom är det därför inte lämpligt med stora förändringar, som att till exempel byta stall under den mest utmanade tiden.

Som tur är får många ston väldigt lindriga symtom, eller inte några symtom alls under sin brunsttid. Men om man har ett sto som har väldigt kraftiga symtom kan man överväga att prova att ge sin häst kosttillskott. På vår hemsida finns kosttillskottet NAF Oestress. Kosttillskottet är framtaget för att hjälpa ston som har besvärliga symtom under sin brunst. Det innehåller bland annat munkpeppar och magnesium, som hjälper till med att skapa en bättre tillvaro för stoet. NAF Oestress är helt klart något som är värt att prova om man har ett sto med besvärlig brunst.

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,