Nosework – hur fungerar det?

Letar du efter en ny aktivitet att sysselsätta dig och din hund med? Då kan Nosework vara perfekt för dig! Nosework är en hundsport där hundens luktsinne är i fokus och som passar alla hundar och hundägare. Nosework kan utföras nästan var som helst och är ett ypperligt sätt att aktivera din hund mentalt såväl som fysiskt på. Det behövs dessutom väldigt lite utrustning för att komma igång. Men vad är Nosework egentligen, och hur tränar man det? Fortsätt läsa för att få svar på alla dina frågor om Nosework!

Vad är Nosework?

Precis som namnet antyder är Nosework en hundsport där hunden använder sig av sitt luktsinne för att tillsammans med sin förare söka upp specifika dofter som placerats ut i olika miljöer. Sporten grundades i USA och är inspirerad av det arbete professionella sökhundar utför. De tre specifika dofterna som hunden ska hitta är eukalyptus, lagerblad och lavendel och dessa kan gömmas så gott som överallt – inomhus, utomhus, i behållare, på fordon och på såväl höga som låga höjder. Eftersom det bara är fantasin som sätter gränserna för var doftkällorna ska gömmas, kan Nosework enkelt anpassas för att passa alla hundar och hundägare! 

Nosework är inte bara en enkel och rolig sport att utföra, utan också en väldigt nyttig aktivitet för både dig och din hund. Genom att låta hunden använda sitt luktsinne på detta sätt får hunden utlopp för sina naturliga instinkter och kan dessutom få ett stärkt självförtroende och överkomma rädslor. Samtidigt har du och din hund roligt ihop och får en förbättrad relation! 

Så börjar du träna

Att börja träna Nosework är som tidigare nämnt enkelt eftersom det inte är särskilt mycket utrustning som behövs. Förutom hydrolat behövs endast något att gömma doften med – på Petster.se hittar du allt från metalldosor med eller utan magnet till möbeltassar och topshuvuden. 

Till en början kan man låta hunden endast lukta på en doft och därefter ge godis och berömma. Sedan kan man gömma doften tillsammans med godis och låta hunden söka efter detta. Börja enkelt så att hunden lätt förstår vad den ska göra, och öka sedan svårigheten allteftersom. Belöna hunden varje gång den hittar doften, och när hunden förstått att den ska leta efter doften kan man ta bort godisen. För att öka svårighetsgraden kan man gömma doften utomhus, där störningsmomenten är fler och väder och vind påverkar. Men kom ihåg att inte göra det alltför svårt, så att hunden inte tappar söklusten. 

Om du och din hund vill börja tävla i Nosework behöver hunden först klara ett doftprov. I Nosework finns tre olika tävlingsklasser, och för varje klass tillkommer en ny doft. Doftprovet genomförs för att se till att hunden känner igen och kan hitta den eller de dofter som används i just den klass ni ska tävla i. Doftprovet kan göras från att hunden är 10 månader, och hunden kan därefter börja tävla från det att den fyllt ett år. 

På Petster.se finns produkter från både Nosework Basic och Nosework Pro. Här hittar du allt du kan behöva för att inleda din karriär med Nosework, och produkter som passar att använda till tävling för den mer erfarna! 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,