Spåra med hund

Att spåra med hund är både roligt och nyttigt. Förutom att det stärker såväl hundens koncentrationsförmåga som luktsinne, förbättrar det även kommunikationen och samarbetet mellan dig och din hund. De flesta hundar spårar för sig själva varje dag och på varje promenad, så varför inte börja träna spårning mer aktivt? 

Vad är ett personspår?

Det finns flera olika typer av spårträning, varav ett av de vanligaste är personspår. När hundar spårar använder de sig av sitt luktsinne för att följa det spår som bildas efter människors steg. Så fort vi trampar på jord eller bryter av grenar bildas en annorlunda doft än resten av terrängen. Varje person avsöndrar dessutom en speciell människodoft, som tillsammans med doften från den nedtrampade terrängen bildar det spår vi vill att hunden ska följa. Det brukar ta ungefär 20-40 minuter innan dofterna har lagt sig till en markburen vittring som hunden kan spåra, vilket är viktigt att tänka på innan du börjar spåra med din hund. 

Personspår - så här gör du!

Börja med att hitta ett område där inte alltför många människor rör sig. Välj sedan en punkt på en stig som du korsar tvärs över och fortsätter in i skogen från. Tänk på att gå i medvind, så att hunden behöver använda marken och inte luften för att spåra. Det ställe du avviker från stigen och fortsätter in i skogen från kan du markera med ett band, så att du själv kommer ihåg var du korsade stigen och spåret börjar. Gå sedan cirka 20-50 meter in i skogen, markera träden längs spåret och lägg sedan en belöning i form av exempelvis en leksak eller godis vid spårets slut. För att avge ett tydligt spår är det viktigt att kliva ner ordentligt i underlaget, och särskilt på det ställe spåret börjar. Gå sedan därifrån utan att korsa ditt eget spår. Se till att spåret får mogna innan du tar dit din hund för att träna.

Ta sedan med din hund till den stig som du lite längre fram avvikit in i skogen från. Låt din hund gå med ett löst hängande koppel och var uppmärksam på hur hunden beter sig när ni kommer fram till det ställe där spåret börjar. Skulle hunden överhuvudtaget inte följa spåret utan istället fortsätta längs stigen är det bara att låta det vara och istället försöka en annan gång. Om hunden däremot stannar upp vid spårets början och börjar röra sig i spårets riktning så låter du hunden fortsätta och följer tyst efter. Om hunden stannar upp men inte rör sig i spårets riktning kan du ta ett fåtal steg i spårets riktning, för att hjälpa hunden att börja följa spåret. Följ efter hunden så länge hunden går längs spåret. Skulle den stanna eller avvika från spåret står du bara stilla och väntar tills den hittar rätt igen. När hunden väl tagit sig till spårets slut och hittat fram till belöningen ger du den ordentligt med beröm, exempelvis med klappar och en godisbit. På så sätt skapar hunden en positiv minnesbild av aktiviteten, och förhoppningsvis kommer spårningen bara gå bättre och bättre för varje gång! 

Petster.se erbjuder ett brett sortiment av produkter till hund, häst, ryttare och katt. HÄR hittar du vårt utbud av löplinor och spårlinor – perfekt för dig som vill börja spåra med din hund! 

Lycka till!

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,