Flytta ridpasset från ridbanan till skogen!

Äntligen är våren med dess varmare och ljusare dagar kommen! Att njuta av solens strålar och spendera tid ute i det fina vädret står för många högt på agendan, och du som haft tillgång till ett ridhus under vintern har kanske redan flyttat träningen till en ridbana utomhus. Men våren är även ett ypperligt tillfälle att flytta träningen ytterligare ett steg närmare naturen – nämligen till skogen. I detta inlägg hittar du allt du behöver tänka på vad gäller ridning i skogen! 

Ridning i skogen

Att komma ut i skogen och rida på andra underlag än i ridhuset och på ridbanan är otroligt nyttigt för hästen då det stärker hästens muskler och skelett samtidigt som senor och ligament blir mer slitstarka. Uteritter kan på så sätt ses som ett enkelt och effektivt sätt att förebygga skadeproblem. Alla nya intryck som skogen och naturen medför innebär dessutom ett bra sätt att träna upp din häst inför tävlingar och andra miljöer som kan upplevas som stökiga. Och inte nog med att ridning i skogen är toppen för att variera hästens träning; det kan även hjälpa till att avlasta de leriga ridbanorna som så ofta uppkommer på vårarna. 

När det kommer till hur ridpasset ska se ut är möjligheterna nästintill oändliga. Du kan träna kondition och styrka genom att klättra upp och ner för backar, eller varför inte låta hästen skritta över stockar och stenar som blir som naturlig cavaletti? Du kan även rida slalom runt träd och öva på att ställa och böja hästen, eller öva på skänkelvikningar och framdels- och bakdelsvändningar. 

Allemansrätten

Innan du ger dig ut i skogen kan det dock vara bra att reda ut vad som gäller med allemansrätten och ridning ute i naturen. Allemansrätten innebär som bekant en rätt att vistas nästan var du vill i naturen, även i privatägd skog och mark. Ledorden “inte störa, inte förstöra” är dock viktiga att komma ihåg. Allemansrätten gäller ridning precis som den gäller vandring, cykling och paddling, men däremot behöver ryttare visa en större hänsyn. Detta eftersom ridning innebär en ökad risk för att marken ska förstöras. Tänk därför efter innan du ger dig iväg ut i naturen, så att du inte rider på mjuk och ömtålig mark som lätt kan skadas. Kom också ihåg att det är förbjudet att rida över planteringar och åkermark. Som alltid är det även viktigt att visa respekt för övriga i naturen, varför det kan vara klokt att undvika att rida på promenadstigar. Till sist: om du känner dig osäker över om du kan rida över ett visst område eller om du planerar att rida där regelbundet – fråga markägaren! 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,