Schabrack- och vojlockguide!

Varför ska man ha schabrak/vojlock?

Det finns lite olika anledningar till varför man har schabrak eller vojlock till sin häst. Dels är det för att skydda sadeln från smuts eller svett från hästen, men det är även för att göra det lite bekvämare för hästen. När man lägger på ett schabrak eller vojlock är det viktigt att man ser till att det ligger slätt under sadeln så det inte bildas några veck som kan upplevas som obekväma av hästen.

Schabrak eller vojlock?

Man kan välja att antingen ha ett schabrak eller en vojlock under sadeln. En vojlock är skuren ganska precis efter sadelns form. Ett schabrak har en mer “fyrkantig” form. Både schabrak och vojlockar har samma funktion, bara att de skiljer sig åt i utseendet. Vilket man vill använda handlar om vad man tycker är finast.

Vilken modell ska jag ha på schabraket?

När du ska välja schabrak behöver du först och främst bestämma dig för vilken modell på schabraket du behöver. Vilken modell du behöver på schabraket styrs av formen på hästens sadel. Det finns allroundschabrak, dressyrschabrak, hoppschabrak och vojlockar. Till exempel, om du har en dressyrsadel behöver du ett dressyrschabrak, för att schabraket ska passa så bra som möjligt.

Vilken storlek ska jag ha?

Det finns olika storlekar på schabrak, de storlekar som är vanligast att se är shetland, pony, cob, full och x-full. Storleken på schabrak kan även anges i tum. Vilken storlek du behöver på ditt schabrak avgörs främst av vilken storlek du har på din sadel. Sadlar som är större än 15” brukar oftast behöva ha storlek full för att schabraket inte ska bli för litet. De allra flesta storhästarna och även D-ponnys brukar passa i storlek full. C-ponnyer brukar passa bra i cob, och B-ponnys i storlek pony. Detta är dock väldigt individuellt, och behöver inte nödvändigtvis stämma på alla hästar.

Sen är det bara att välja! Det finns alla möjliga olika färger och varianter när det kommer till utseendet. man kan välja schabrak som har en lite glansigare yta, glittriga detaljer eller olika färger på passpoalerna. De olika varianterna är oändliga! Vissa företag erbjuder dessutom möjligheten att få designa sitt schabrak själv från grunden, då kan man verkligen skapa ett unikt schabrak!

På vår hemsida finns ett stort utud av schabrak i olika storlekar och modeller! 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,