ATT TÄNKA PÅ NÄR HÄSTEN BYTER PÄLS

Pälsfällning och klippning - Hur ska jag tänka?

Mellan augusti och november så sätter hästar sätta sin vinterpäls för att sedan fälla och sätta sommarpälsen någon gång under perioden januari/februari. Många tror att pälssättningen har att göra med temperaturen – men i själva verket så är det ljuset som spelar roll. Vid pälsbytet så går energin åt att göra just det, byta päls. Detta gör att en del hästar kan tappa muskler och hull under denna period och som alltid så finns det de hästar som påverkas mer, och andra mindre. En del hästar märker vi inte av att det är ett pågående pälsbyte medan andra hästar blir känsliga i huden, hängiga och inte lika villiga till arbete. Märker man att sin häst påverkas mycket under denna period så är det bra att planera in en lite lugnare träningsperiod! 

 

Ska jag ge min häst tillskott? 

Hästens hår är till 90% uppbyggt av protein vilket gör det viktigt att tillsätta extra protein under perioden för pälsfällning. Man brukar säga att det krävs mer foder för att byta 1 kilo päls än vad det gör att bygga 1 kilo muskler. Det är därför inte helt ovanligt att hästar faller ur och kan bli lite magra då många glömmer att öka på mängden foder vid pälsfällning. Det kan även vara bra att tillsätta något typ av tillskott så som B-vitamin eller foderjäst för att underlätta pälsfällningen.    

 

Ska jag klippa min häst? 

Frågan om en häst bör klippas eller inte kan ibland leda till meningsskiljaktigheter. Vissa klipper sina hästar året om, medan andra anser att det stör hästens naturliga hårfällning och väljer att inte klippa. Det viktigaste är att ställa sig själv ett antal frågor för att komma fram till om en klippning är nödvändig eller inte – det kan exempelvis vara: 

 

  • Hur hårt tränar jag min häst? 
  • Rider jag mycket inne eller ute? 
  • Har hästen vindskydd i hagen? 
  • Vad är det för temperatur i stallet? 
  • Har jag en häst som fryser lätt? 

 

Har du en häst som tränas regelbundet under vinterhalvåret och ofta blir svettig så är en klippning ett bra alternativ. Hästen slipper bli lika svettig och torktiden minskar. Sedan kan det vara bra att ha i åtanke hur mycket ni rider inne eller ute eller hur mycket hästen går i hagen. En klippt häst fryser lättare och det är då viktigt att den har på sig ett värmande täcke. Står hästen i ett kallt stall så är det även viktigt att den har ett varmt täcke under natten. 

 

Hur kan jag klippa min häst?

Först och främst – om det är första gången du ska klippa en häst, ta hjälp! Be någon finnas vid sidan av och visa/hjälpa dig så att första gången blir bra både för sig och din häst. Sedan finns det olika typer av klippningar beroende på vart din häst svettas. Vissa väljer att göra en så kallad helklippning när hela hästen klipps från topp till tå. Sedan finns det en så kallas halvklippning där endast hals och mage rakas och rumpan lämnas med päls för att på så sätt ge lite skydd mot kyla och vind. Man brukar säga att du ska välja stil på klippning utefter din stil på ridningen!

 

Det är en bra riktlinje att klippa hästen innan den satt sin vinterpäls i september/oktober. Beroende på hur snabbt hästens päls växer så brukar det vara lagom att klippa den en ungefär gång i månaden fram tills det att våren kommer. Det är viktigt att inte klippa hästen när våren kommer då det stör den naturliga pälsfällningen! 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,