VAD DEFINIERAR ETT VATTENTÄTT PLAGG?

Det finns ett överflöd av olika typer av vattentäta plagg – vattenavvisande, vattentätt, regntåligt… Det svåra med dessa beskrivningar är att förstå hur vattentätt plagget faktiskt är. Vi ska därför försöka reda ut det! 

Tillverkarens sätt att förklara hur vattentåligt ett plagg är genom att ange plaggets vattenpelare. Vattenpelaren, även kallat vattenpelartrycket, menar på den mängd vatten (mätt i millimeter) som 1 kvadratcentimeter av ett visst material klarar av innan det att vattnet tränger igenom. Desto högre vattenpelare ett material har, desto mer vatten tål det.

Nedan finner ni information om vattenpelare: 

  • Upp till 2 000 mm – Inte vattentätt, mer vattenavvisande
  • 4 000 mm – Kortare turer i lätt regn
  • 6 000 mm – Kort period i kraftigt regn eller en längre tid i lätt regn
  • 8 000 – 12 000 mm – Kraftigt regn i få timmar eller riktigt länge i lätt regn
  • Över 12 000 mm – Lång tid i kraftigt regn
 

Som ryttare kan det vara bra att ha flera olika vattentäta plagg till hands beroende på aktivitet. Ett plagg med högre vattenpelare är tillverkat för att fukt inte ska kunna tränga in, vilket gör att plagget inte andas speciellt bra och det kan därför bli alldeles för varmt och svettigt. 

OBS! Man bör dock ha i åtanke att detta är ett mått på hur vattentätt plagget var när det var nytt – när ett plagg slit så försämras vattenpelaren och kan då komma att behöva impregneras på nytt. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,