VIKTEN AV LÄDERVÅRD – TA HAND OM DIN UTRUSTNING

Tar du hand om din läderutrustning?

Lädervård är någonting som är oerhört viktigt att lägga tid på – varje dag! Läderprodukter är ofta dyra i inköp och för att de ska hålla år efter år så är det oerhört viktigt att vi tar väl hand om dem. Läder som vårdas hålls mjukt och smidigt och kommer under flera års tid att behålla sin nya finnish – och vem vill inte ha snygg utrustning? 

Nyckeln är att hitta ett smidigt sätt att dagligen rengöra sina läderprodukter. Kanske passar en tvål i sprayform dig? Eller att torka av allting med en fuktig disktrasa innan du återfuktar med läderbalsam? Vi har allt du kan tänkas behöva för att ta hand om dina läderprodukter på bästa sätt. 

Stövelvård
Våra ridstövlar för utstå allt från regn, lera, grus, sand, vatten med mera. Alla dessa saker sliter på stövlarna, vilket gör det viktigt att regelbundet rengöra och återfukta stövlarna för att öka dess livslängd. Har du ridit ute i leran och stövlarna smutsats ner så är det oerhört viktigt att leran tas bort och lädret tas om hand. Samma sak gäller med damm, grus eller annan smuts som satt sig på stövlarna. Om det är så att stövlarna blivit blöta efter en ridtur i regnet så är det viktigt att torka stövlarna torra och sedan tillföra fukt till lädret. Det gäller helt enkelt vårda stövlarna efter varje ridtur, oavsett väderlek, för att ha glädje av dina ridstövlar under många år framöver!    

OBS!
Viktigt är även att komma ihåg dragkedjan – den behöver också vårdas för att inte gå sönder! Se till att borsta dragkedjan om du gått där det varit sandigt eller om du fått lera på stöveln. På så sätt ökar du dragkedjans livslängd.  


Tränsvård 
Se till att ta dig tiden att plocka isär och rengöra ditt träns ordentligt ungefär en gång i veckan. För en riktigt ordentlig rengöring – följ stegen nedan:

 

  • Plocka isär tränset 
  • Rengör alla delar med vatten och en lädertvål
  • Torka lädret torrt med en handduk eller trasa
  • Låt lädret lufttorka ca 15-20 minuter
  • Återfukta lädret med ett läderbalsam eller läderolja 
  • Sätt ihop tränset igen

 

Ett smutsigt träns kan skava på hästen och i värsta fall riva upp små sår. Ovårdat läder som torkat ut av smuts och svett kan spricka vilket även det kan skava på hästens huvud och skapa obehag. Se därför till att alltid inspektera din utrustning så att den är hel och ren innan varje ridpass. 

Sadelvård
Sadlar är dyra i inköp och för att din sadel ska hålla i flera år så är det ytterst viktigt att du sköter om den och ser till att vårda lädret. En sadel får utstå mycket slitage vid ridning och desto bättre du tar hand om din sadel, desto längre kommer den att hålla. Läder som inte vårdas kommer snabbt att bli uttorkat och kan då spricka och kan till sist bli obrukbar. 

Till vardags räcker det med att man med hjälp av en fuktig trasa torkar av sadeln från smuts och orenheter. Ungefär 1-2 gånger i veckan kan man börja med att med hjälp av en lätt fuktad trasa/svamp och en glycerintvål eller annan lädertvål rengöra sadeln ordentligt. Torka sedan av sadeln och använd sedan en torr svamp och läderbalsam eller läderfett för att smörja in och vårda lädret. Detta smörjer du in på hela sadeln – viktigast är de delar på lädret som ser torra ut, exempelvis på sadelkåpan där stiglädret ligger an. Men…smörj inte in med för mycket läderbalsam eller läderfett då ett överflöd av produkt kan förstöra sömmarna på sadeln och lämna fula fläckar på ridbyxorna.

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,