Tips och råd för att köpa häst!

Att leta och köpa häst är en väldigt spännande och rolig tid. Men att köpa häst innebär att man får ett stort ansvar, och för att allting ska bli så bra som möjligt gäller det att man är väl förberedd. Här samlar vi tips och råd kring hur man ska tänka – allt ifrån när det är dags att börja leta efter hästen till när man ska ta hem hästen.

Steg 1 - Vilken typ av häst vill jag ha?

Det finns väldigt många olika typer av hästar och hästletandet underlättar om man har en tydlig bild av vad det är för typ av häst som man söker. När du börjar leta häst är det därför bra om du har bestämt dig för…

  • Vilken ålder letar du efter, hur gammal ska hästen vara? 
  • Kön, letar du efter ett sto, valack eller hingst? 
  • Hur stor ska hästen vara? Letar du efter en A-ponny eller storhäst? 
  • Vad ska du använda hästen till? Vill du ha en sällskapshäst eller satsar du på de högsta klasserna i hoppning? 
  • Letar du efter en häst med tävlingsresultat? 
  • Vill du ha en häst som är välutbildad eller letar du efter en lite mer oerfaren häst? 
  • Finns det någon egenskap som är extra viktig för dig? Till exempel att hästen är lättlastad eller fungerar bra på lösdrift? 
  • Hur mycket får hästen kosta?

Steg 2 - Dags att börja leta efter hästen!

När du har skapat dig en bild av vilken typ av häst det är som du vill ha är det dags att börja leta. Man kan dels leta på internet via försäljningssidor, till exempel hästnet. Men man kan även höra av sig till sina vänner och se om de känner någon som ska sälja sin häst. När man läser annonserna är det viktigt att vara lite kritisk. Om du letar efter en erfaren läromästare kommer det förmodligen inte bli så bra om du åker och tittar på hästen som beskrivs som grön i annonsen. Försök att hålla dig till planen som du gjort under steg 1. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om hästen redan innan en eventuell provridning. Ställ många frågor om allt som kan tänkas vara viktigt för dig, allt ifrån om hästen är känslig för insekter till om den är lättlastad.

Har du hittat en intressant häst kan det även vara bra att undersöka om hästen haft fler tidigare ägare. Har hästen sålts många gånger under kort tid? Våga hör av dig till tidigare ägare och fråga varför de sålt hästen, det kan även vara bra att fråga nuvarande säljare varför hen vill sälja hästen.

Steg 4 - Provridning

Hurra! Du har hittat en annons som stämmer överens med dina önskemål. Även vid provridningen gäller det att vara vaken på allt som kan tänkas vara viktigt. Se till att du får vara med och se allting, allt från att ta in hästen från hagen innan provridningen till att släppa ut hästen efter provridningen. Titta hur ägaren gör när hen gör iordning och rider hästen. När du sen provrider behöver du självklart känna efter om du tror att detta är hästen du letar efter. Känns den lite för pigg? Vill du ha en häst med lite snabbare takt? Får du känslan att du kommer ha roligt med den här hästen varje dag, flera år framöver?

Om hästen känns bra, och om man inte bor alltför långt ifrån kan det vara bra att provrida flera gånger. Känns hästen lika rolig som förra gången man var och provred? Testa olika miljöer, är den lika snäll på utebanan som i ridhuset? 

Oavsett om du ska köpa din första häst eller om du har haft egen häst i flera år kan det alltid vara bra att ha med sig en till person vid provridningen, till exempel din tränare eller en annan kunnig person, det kan alltid vara bra med “flera ögon”.

Steg 5 - Sista stegen innan du kan ta hem hästen

Nu har du provridit en häst som du tycker känns bra, och du vill köpa hästen. Innan du köper hästen och tar hem den till ditt stall finns det några sista viktiga saker du måste göra 

  1. Besiktiga hästen innan köpet. Använd en veterinär du litar på, och se till att vara med på besiktningen. 
  2. Skriv kontrakt med säljaren. Har hästen en skade- eller sjukdomshistoria ska den stå med i kontraktet.  Allt som du kommer överens om med säljaren bör stå med i kontraktet. Det kommer göre affären lättare både för dig och säljaren. 
  3. Innan du tar hem hästen till stallet behöver du skaffa en försäkring, både för dig själv och hästen. Även om det kanske är tråkigt att tänka på underlättar det om en olycka skulle ske. 
  4. När det väl är dags att ta hem hästen till stallet är det bra att försöka förbereda så mycket som möjligt innan hästen kommer. Så när hästen kommer ska du kunna fokusera på hästen, och inte på att till exempel halma boxen. eller fylla vattenhinken.

Ha tålamod när du letar efter din nya häst. Ibland kan det ta tid att hitta den rätta hästen och det är viktigt att man inte stressar eller får bråttom. Och våga ta hjälp om du känner dig det minsta osäker i hästletandet. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,