REGN, FLUG OCH EKSEMTÄCKEN

Det finns en uppsjö av olika hästtäcken som kan användas under årets 365 dagar beroende på väder och vind. Några av dessa täcken är regntäcken, flugtäcken och eksemtäcken.


Regntäcken
Regntäcken används ofta året om då det på många platser i vårt avlånga land inte blir någon isande kall vinter. Regntäcket är ett väldigt bra täcke då det finns i olika modeller som kan kombineras med många olika täcken i olika tjocklekar för att hästen ska vara lagom varm. Dessa täcken finns i olika modeller så som utan hals, med halvhals eller helhals. De kommer även i olika tjocklekar som handlar om hur fodrat täcket är och därmed hur mycket det värmer. Det som är bra med regntäcket är att det går att använda precis som det är för att både skydda mot regn- och blåst samt mot den envisa leran som de flesta hästar uppskattar att rulla sig i. Men samtidigt så är det enkelt att låta innetäcke sitta kvar för extra värme under kallare dagar. 

 

Flugtäcken
Precis som oss människor så finns det hästar som är mer eller mindre känsliga mot flugor och insekter. På sommarhalvåret då våra hästar går ute en längre period varje dag är det viktigt att skydda hästen mot irriterande insekter. Vissa hästar klarar sig med en flugspray som håller flygfän borta, medans andra hästar blir stressade och kanske får allergiska reaktioner av alla insekter som biter och är därför i behov av mer skydd. Hästen kan då behöva ha ett så kallat flugtäcke för att hålla flugor och insekter borta. Dessa täcken har ofta helhals för att skydda hela hästen – men finns även utan hals om hästen inte är lika känslig. De är ofta tillverkade i tunna material så som mesh som både andas och tillåter luft att cirkulera. På så vis kan hästen även ha flugtäcket under sommarens varmaste dagar. 

 

Eksemtäcken
Vissa hästar är så kallade eksemhästar och kan vara känsliga mot både insekter eller stark sol. Beroende på hur känslig hästen är så finns det flera olika varianter på eksemtäcken där de kan vara med eller utan hals eller magplatta. Eksemtäcken är ofta tillverkade i ett tätare material än vad flugtäcket är för att hålla även de minsta knotten samt solens starka strålar borta. De hästar som är så kallade eksemhästar behöver få speciell vård för att må bra under sommaren när insekterna är som mest aktiva och ett eksemtäcke är då ett måste. Om hästen är väldigt känslig kan även täcket kombineras med en heltäckande flughuva för extra skydd.

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,