BEHÖVER MIN HÄST SKYDD MOT FLUGOR OCH INSEKTER?

Under vår och sommar så vaknar flugor och insekter till liv. Oavsett om dessa insekter gör mycket gott för vår natur – så finns det de hästar som upplever dem som oerhört irriterande. Nedan ska vi presentera lite tips och trix för att skona din häst från de envisa små djuren.

 

Flugmedel

Det finns en uppsjö av olika flugmedel i form av spray, kräm med mera. Dessa medel har olika mycket effekt beroende på hur starka de är. Det finns någonting som heter Icaridin – en verksam beståndsdel som är den ingrediens som har testats mest omfattande av alla flug- och insektsavvisande medel. Det är en vanligt förekommande ingrediens som används under flera år på både djur och människor. Flugmedel kan användas både vid ridning eller annan utevistelse – men de behöver ofta sprayas på nytt varje dag för optimalt skydd. 

 

Viktigt att hålla reda på om man är tävlingsryttare är karenstiden – vissa flugmedel har en karenstid på upp till 14 dagar vilket betyder att du senast 14 dagar innan tävling måste upphöra användningen. 

 

Flughuvor & Flugpannband
Flugor brukar ofta sätta sig runt hästen ögon vilket många hästar tycker är irriterande. Det kan då vara bra att sätta på hästen en flughuva eller ett flugpannband för att hålla flugorna borta. Flughuvor finns ofta i flera olika varianter där de har olika tjocklek, färg och med eller utan öron. Flugpannband fästes ofta i hästens grimma – men de finns även specialvarianter där en flughuva och flugpannband kombinerats. 

 

Flugtäcken
Vissa hästar klarar sig bra med endast flughuva och flugmedel – men de finns de hästar som är extra känsliga mot envisa insekter. Dessa hästar kan få otäcka  allergiska reaktioner och är därför i behov av mer skydd så som ett flugtäcke. Dessa täcken är ofta i ett nätmaterial som skyddar hästen samtidigt som de möjliggör luft att cirkulera så att det inte blir för varmt under sommarens varma dagar. 

 

Insektsfällor
På senare år har det även kommit flera typer av insektfällor på marknaden. Dessa är fällor som placeras i hästarnas hage och ska fånga in bromsar och andra insekter inom en viss radie. Detta är en så länge en ganska ny produkt och därför ganska dyr i inköp. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,