LIVSVIKTIGT MED REFLEXER PÅ BÅDE HÄST & RYTTARE

Sensommaren har hängt kvar i en skör tråd i hopp om att hösten kanske kan vänta bara liiiite till, men nu är september här och därmed hösten. Alla hästägare har nog en hatkärlek till hösten där härliga höstdagar med sol blandas med dagar av konstant regn och lera. På detta infaller mörkret tidigare och tidigare under eftermiddagarna för varje dag som går – och helt plötsligt är det mörkt innan vi ens hunnit hem från arbete eller skola. Efter en lång dag på jobbet eller i skolan så måste vi hästägare ta oss ut till stallet för att ta hand om vår fyrbenta kompis, oavsett väder. Stallet är mörkt och lerigt och ofta är det brist på bra belysning runt omkring stallet. Detta för oss in på det livsviktiga ämnet – Reflexer! 

 

Under hösten och vinterns mörka dagar så är det minst sagt oerhört viktigt att ha på sig bra reflexer på rätt ställen så att du och din häst syns ordentligt. Vi har nog alla suttit i en bil och svurit åt fotgängare i mörka kläder utan reflexer som inte syns i höstmörkret när de går över övergångsstället. Samma sak gäller dig och din häst! Kanske är det så att du tänker dig att du hinner ut en tur i skogen innan mörkret infaller och väljer att strunta i reflexerna? Tänk om! Mörkret infaller snabbare än vad man tror, och även i skymning är ett ekipage svårt att se för dina medtrafikanter. Sätt på dig och din häst reflexer så att ni syns – det handlar om liv och död. 

 

När du ska se till att du och din häst syns så är det viktigt att tänka på att ni behöver placera reflexer på både dig och din häst så att ni är synliga från alla olika håll. Om en bilist kommer framifrån så räcker det inte att ni satt en reflex i hästens svans. Ni behöver ha reflexer som syns framifrån, bakifrån och från sidan för bästa synlighet. Det är enklast för dina medtrafikanter att uppfatta reflexer som rör på sig – exempelvis på hästens ben, på tyglarna eller dina armar. Detta då de lättare tas upp av ljuset från exempelvis den mötande bilen. Då kan föraren i god tid uppfatta att ni kommer och hinna sänka farten för att passera er på ett säkert sätt. En ryttare med reflexer uppfattas på ca 125 meters avstånd, medan ett ekipage helt utan reflexer uppfattas först på ca 20-30 meters avstånd. Så, använd alltid reflexer!

 

Sammanfattningsvis bör du tänka på att: 

♥ Det skymmer snabbare än vad man tror – använd alltid reflexer om du rider ut under eftermiddagen och inte vet säkert att ni hinner hem innan det skymmer. 

♥ Testa dina reflexer! Reflexer blir gamla och syns då inte lika bra – håll därför upp en ny reflex bredvid en gammal och lys med ficklampa. Stor skillnad? – byt ut! Annars behåll och använd.

♥ Se till att både du och hästen är synliga från alla olika håll – framifrån, bakifrån och från sidan.

♥ Ha alltid reflexer på hästens ben – detta för att bilister ska se att de möter en häst.

♥ Använd alltid reflexer på både dig och hästen – skulle du ramla av är det viktigt att ni båda två är synliga om hästen skulle komma lös. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,