Kattlucka – hur fungerar det?

Att kattluckor idag ses på var och varannan ytterdörr skvallrar om att det är mycket populärt bland kattägare. Om även du funderar på att skaffa kattlucka har du kommit helt rätt. I detta inlägg tas såväl fördelar som nackdelar med kattlucka upp, så att du lättare kan bestämma dig! 

En kattlucka ger både dig och katten ökad frihet

En av de absolut största fördelarna med kattluckor är den stora frihet det ger katten. Genom att ha möjlighet att själv kunna ta sig ut ur huset kan den driva iväg på äventyr närhelst den önskar, utan att vara beroende av att matte eller husse är där för att släppa ut den. Samma sak gäller när katten vill ta sig in igen, och den behöver inte längre ströva omkring i väntan på att bli insläppt. En kattlucka förenklar även tillvaron för dig som kattägare. Med en kattlucka som fungerar som den ska är dagarna av att jämt och ständigt behöva titta till ytterdörren för att se om din katt vill gå in eller ut äntligen förbi. Om du ibland vill kunna hindra din katt från att gå ut, exempelvis under natten, går det oftast att lösa genom att låsa kattluckan. 

Men hur är det med säkerheten?

Något man dock bör ha i åtanke är att det finns en viss säkerhetsrisk förenad med kattluckor, särskilt med den enklare typen av kattluckor som öppnas genom att endast trycka på dem. Nuförtiden finns dock en uppsjö av kattluckor med olika tekniska finesser som bland annat kan kopplas till kattens microchip för att se till att luckan bara kan öppnas för din egen katt. Dessutom kan en kattlucka ses som ett bättre och säkrare alternativ än att exempelvis låta ett fönster stå öppet för katten att ta sig in och ut genom.

Men även om det bara är din egen katt som kan ta sig in – och varken inbrottstjuvar eller grannkatten kan missbruka kattluckan – finns ytterligare en negativ aspekt att tänka på. Med en kattlucka ökar nämligen risken för att du ska få en otrevlig överraskning i form av döda möss eller fåglar som släpats in av katten.

Som med allt annat finns det alltså både fördelar och nackdelar med en kattlucka. Även om många anser att de positiva aspekterna överväger de negativa, kan det vara bra att åtminstone ha tagit de negativa aspekterna i beaktning innan man väljer att montera en kattlucka.

Klicka HÄR för att hitta just den kattlucka som passar dig och din katt!

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,