HUR LÄR JAG MIN KATT ATT GÅ I KOPPEL?

En hund i koppel är en syn vi är vana att se – men en katt som är ute på promenad är inte lika vanligt. Det är inte nödvändigt för en katt att gå på promenad då de inte behöver gå ut för att uträtta sina behov. Men det finns faktiskt de katter som uppskattar att gå på upptäcktsfärd ute i naturen!

Att tänka på:
Först och främst är det viktigt att aldrig tvinga sin katt till att göra någonting som katten inte vill. Katter är djur som gillar att vara fria och det är därför konstigt för dem att ha på sig ett sele och gå i koppel. Se därför till att införskaffa ett sele som sitter bekvämt på din katt som den inte kan krypa ur. Det bästa är om man kan välja sin katt att ha sele på sig redan från när den är liten – men det går även bra att lära en äldre katt att ha sele och gå i koppel. Ta det i små steg och gå ut först när din katt är bekväm med att ha selet på sig inomhus.

Första gången ni är ute så kan det vara bra att hålla er nära hem så att ni snabbt kan ta er in om katten skulle bli rädd eller stressad. Se till att hålla er på en lugn plats – undvik platser med lekande barn, bilar och framförallt hundar. Låt katten ta det i sin takt så att katten får en bra upplevelse första gången utomhus. Första gången ni är ute kanske katten känner sig osäker och håller sig på samma plats, låt då katten ta sin tid så kommer snart nyfikenheten ta över. Dra inte i kopplet för att försöka få din katt att gå då det kan skapa obehag. Innan ni går ut kan det även vara bra att se till att katten har en ID-bricka på halsbandet om det är så att den skulle råka ta sig ur sitt sele och komma bort.

Lär din katt att hitta hem
En av anledningarna till att man går ut och promenerar med sin katt kan vara för att katten ska lära känna omgivningen. Det kan handla om att man som familj har flyttat till en ny plats och vill lära katten att hitta i den nya omgivningen. Det gör att katten i lugn och ro kan lära känna sin nya omgivning och lära sig hur den hittar hem utan att husse eller matte behöver vara orolig för att katten springer bort. När katten känns lugn och trygg i den nya omgivningen så kan ni låta den upptäcka på egen hand!

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,