HUR AKTIVERAR JAG MIN HUND MENTALT?

Det är en självklarhet för alla hundägare att deras hund mår bra av motion. Men nästan ingen hund kommer blir tillräckligt stimulerad av att bara promenera i skogen en timme varje dag. Mental stimulans är någonting som är minst lika viktigt, om inte viktigare, för att hunden ska må bra i både kropp och knopp. Det finns oändligt många olika sätt som du kan stimulera din hund mentalt – här nedan tänkte vi ta upp några exempel:

 

Hundspel/Aktiveringsspel

Det finns oändligt med hundspel där hunden exempelvis ska lyfta på klossar, putta på någonting eller snurra på plattor på för att få fram exempelvis mat eller godis. Dessa hundspel finns ofta i olika svårighetsgrader och är väldigt bra mental aktivering för din hund. Nina Ottosson gör många olika aktiveringsspel för hundar – se HÄR.

Aktiveringsfiltar 

Det finns även så kallade aktiveringsfiltar som du antingen kan gömma godis eller mat i som hunden sedan får söka efter. Dessa filtar är ofta fluffiga eller har uppstickande bitar av fleece där hunden måste jobba med sitt luktsinne för att nå fram till det goda. En aktiveringsfilt är även ett väldigt bra hjälpmedel om du har en hund som äter sin mat för snabbt!

 

Aktiveringsskålar & Leksaker

Det finns även olika typer av skålar och leksaker som du antingen kan utfodra mat eller godis i, som samtidigt aktiverar din hund. Det kan exempelvis vara en ihålig boll som hunden måste putta i rätt riktning för att maten/godiset ska trilla ut. Eller en matskål som är utformad som en labyrint, vilket gör det klurigare att få tag på maten. Du kan även göra din egen aktiveringsleksak utav exempelvis en pet flaska – lägg några godisbitar i flaskan och låt hunden sysselsätta sig med att få ut dem. 

 

Sök! 

Känner du att du kanske inte vill lägga onödiga pengar på olika aktiveringsleksaker? Då är en enkel aktiveringslek att lära hunden att söka eller leta efter olika saker. Det kan vara att söka efter godisar som du gömt runt om i ert hus, eller varför inte en favoritleksak? Hundar har ett otroligt luktsinne och uppskattar att få använda nosen för att söka rätt på saker. Lägg ut några godisbitar på olika ställen i ett rum – be sedan hunden söka. De första gångerna kan du behöva guida din hund, men snart så kommer den förstå vad du menar och klara sig på egen hand!

 

Kontaktövningar

Kontaktövningar är även någonting som främjar samarbetet mellan dig och din hund, samtidigt som det ger hunden mental stimulans. Ett exempel på en kontaktövning kan vara att hålla fram en godis i handflatan – om hunden försöker sno åt sig godisen så stänger du handen. Upprepa tills hunden väljer att söka ögonkontakt med dig – då belönar du hunden! Det vi vill lära hunden är att titta på matte eller husse = godis. Detta kan ni ha användning för flera gånger om dagen i olika situationer! 



Kroppskontroll

Ännu en övning som du kan göra tillsammans med hund är att öva kroppskontroll. Det är faktiskt så att det finns många hundar som inte är medvetna om att de har två bakben – ja du hörde rätt! Vissa hundar kan därför vara i behov av att träna bakbenskontroll. Om du har en låg och stabil pall hemma så kan du lära hunden att backa upp med bakbenen på pallen. Vissa hundar kan tycka det är lite konstigt eller obehagligt, så ta det försiktigt! När hunden sedan lärt sig detta så kan ni ta det vidare och lära hunden att gå i en cirkel runt pallen, med bakbenen kvar på den. Det här är sedan någonting ni kan ta med er när ni går ut på promenad – balansera på ett nedfallet träd, hoppa upp på en stubbe, ställ tassarna på olika föremål och så vidare. 

 

Hoppas du fått med sig några användbara tips från oss och att du ser till att aktivera både dig och din hund mentalt framöver! Det är endast din egen fantasi som sätter stopp. Och slutligen – bli inte arg om hunden gör fel eller kanske inte förstår. Testa igen och belöna ordentligt när hunden gör rätt. 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,