ATT KLIPPA HUNDENS KLOR

Kloklippning är inte alla hundars favoritaktivitet. Men det finns tips och tricks man kan testa för att förenkla denna aktivitet. På denna sida går vi igenom hur du klipper klorna på din hund, varför du bör göra det, olika slags klosaxar och klotänger samt saker du kan testa för att göra det bekvämare för en hund som är rädd eller svårhanterad.

Varför ska klorna klippas?

Varför klipper man egentligen hundens klor? Slits de inte ned på egen hand? Jo, delvis så slits klorna ned när ni går promenader på till exempel asfalt och grus. Om du lever ett aktivt liv tillsammans med hunden, med mycket utevistelse och rörelse, så kanske klorna håller sig fina på egen hand och inte behöver klippas. Men många sällskapshundar behöver regelbunden kloskötsel för att klorna inte ska brytas eller växa in i tassen. När klon vuxit ut för långt blir det smärtsamt för hunden och risken för klofrakturer och klobrott ökar. Detta är den viktigaste anledningen till att klorna klipps. När klorna blir för långa kan det vara obehagligt för hunden att gå, eller till och med göra ont. Risken att hunden fastnar i något med klon blir större och då kan klon brytas och gå av. Klipper du klorna regelbundet minskar risken för detta.

Kloklippning – vad behövs?

♦ En vass klosax eller tång

♦ Bra belysning

♦ Kunskap

♦ Tålamod

♦ En samarbetsvillig hund

Om en eller flera av dessa punkter saknas går det ganska lätt att fixa. En vass klosax eller klotång kan du köpa här, bra belysning kanske du hittar i köket eller badrummet (eller nära en stark läslampa), kunskap får du efter du läst denna text och tålamod – ja, det är kanske svårare att skaffa om du inte redan har det. ☺ Men för din hunds skull – ta några djupa andetag, håll dig lugn och låt det ta den tid det tar. Var aldrig stressad när du ska klippa klorna – då är det bättre att låta bli och göra det när du har mer tid. En samarbetsvillig hund kan vara en annan punkt på listan som inte alla har – men längre ned i texten tipsar vi om hur du kan klippa klorna på en hund som inte är lika samarbetsvillig.

Klotång eller klosax?

Vad är bäst – en sax eller tång? Både klosax och klotång gör samma jobb, så det handlar mer om vad du föredrar. Vissa tycker att de får bättre översikt med en sax, andra tycker att tången gör det tydligare var man ska klippa. Greppet om en klosax skiljer sig från hur du håller en tång, även detta är en smaksak. Det viktigaste är som sagt att verktyget du använder är vasst. Byt gärna kloverktyg efter att du har använt det i 1-1,5 år för att försäkra dig om att ytorna är vassa. Om tången eller saxen är för slö kan klon klämmas ihop och den skär inte igenom lika fint som den ska – detta kan innebära obehag för hunden.

Hur klipper man klorna?

När du har allt du behöver för att klippa, ta ett stadigt tag om hundens tass och klipp lite i taget. Om din hund har mörka klor kan det vara svårare att se var pulpan går, så klipp alltid lite mindre bit än du tror du behöver och jobba dig uppåt. Om du känner undertill på klon kan du känna den mjukare delen där pulpan går. En ljus klo kan ses igenom med en ficklampa eller lampan på mobiltelefonen – pulpan är rosa. När du klipper i klon är det bra att ta ett tag om klokåpan så att klon fixeras och inte vrids när du klipper. Klipp hellre av små bitar i taget än en stor bit, och försök att klippa i 45 graders vinkel. Snittet ska ha en vinkel så att det matchar vinkeln klon har gentemot golvet. Glöm inte att klippa frambenens sporrar (och bakbenen, om du har en ras som har sporrar på alla fyra). Om du klipper en mörk klo och ser en mörk prick i mitten av klon bör du inte klippa mer – det är pulpans kanal.

Om en hund har väldigt övervuxna klor är det lämpligt att klippa väldigt lite i taget eftersom blodflödet till klon förlängs när klon är lång. Risken att det börjar blöda när du klipper kan därför vara större. Men om du med korta intervall regelbundet trimmar de övervuxta klorna kommer blodflödet att kortas ned igen med tiden. Då kan klorna klippas som vanligt till en lämplig längd. När du börjar höra ljudet av klorna i golvet när hunden går – då kan det vara dags att klippa. Klorna ska inte tryckas mot golvet så att hunden står ”på tå” med tassen uppskjuten.

Är du osäker på att klippa klorna kan du använda en klofil och fila ned klorna istället. Detta kan man även göra som avslutande touch när man klippt med tång eller sax för att fila bort vassa kanter.

Passa på att kolla och känna igenom trampdynor när du ändå har hundens tass i handen. Små skärsår eller andra skador kan då upptäckas och stickor och stenar kan plockas bort. Har hunden torra eller spruckna trampdynor kan man använda en tassalva eller tassvax för att ge fukt och skydd åt trampdynorna.

Om det börjar blöda

Om det börjar blöda när du klipper en klo har du råkat klippa i klons blodförsörjning – pulpan. I pulpan finns blodkärl och nerver. Viktigt här är att inte reagera med en stor scen och oroa hunden – låtsas som om inget har hänt. Hunden kanske piper eller rycker till – lugna hunden och fortsätt klippa några klor till. För att stoppa mindre blödningar kan man använda sig av blodstopp-pulver eller spray. Pulvret läggs direkt på det blödande området och du håller ett jämnt tryck mot det tills blödningen har upphört. Om du råkat klippa rejält i pulpan kan blödningen vara länge – ring veterinär för att vara på den säkra sidan. Att klippa i pulpan är oftast inte så farligt, det läker snabbt vid mindre skador.

Att vänja valpen vid kloklippning

Om du ska vänja en valp vid kloklippning finns det en del smarta tricks man kan testa. Passa på att klippa klorna efter en promenad eller lekstund när valpen är trött och lugn. Om valpen inte är van vid att bli buren eller sitta i knät kan detta vara steg ett. Börja vänja hunden vid att den ska sitta eller ligga i ditt knä lugnt och stilla, medan den får mys och beröm. När valpen är stilla i ditt knä kan du försiktigt börja röra tassarna och klorna medan du berömmer valpen. Om det går bra kan du försiktigt hålla i tassen ett tag, sedan släppa och berömma. Se till att valpen lär sig att det är okej att du håller i tassen. Man måste inte ha hunden i knät för att klippa klorna, men med en liten valp kan det ibland vara enklare så.

Du kan sedan ta fram klotången och hålla den nära tassarna, utan att klippa, medan du berömmer och kanske ger en godbit. Gör det till en lek. Gör detta några gånger tills valpen associerar klotången med något roligt som leder till beröm, mys och kanske godis. Sedan kan du börja klippa försiktigt – börja med att bara klippa en klo och vänta någon dag tills du klipper en eller fler klor. När du klipper de första gångerna ska du ta väldigt lite, bara självaste tippen, så att du inte riskerar att klippa för kort och kanske skrämma valpen om det börjar blöda. Var försiktig, lugn och stadig på handen och tänk på att valpen kan rycka till sig tassen så att du inte råkar klippa i pulpan. Ge massvis med beröm när valpen håller sig stilla och när ni är klara.

Om du skulle råka klippa i pulpan är det viktigt att du inte reagerar för starkt på detta – låtsas som om ingenting har hänt och börja stoppa blödningen med blodstopp-pulver om det skulle behövas. Även om valpen piper till eller drar undan tassen är det viktigt att du håller dig lugn och inte blir rädd eller upprörd. Om du råkat klippa så att det inte slutar blöda kan du behöva ringa veterinär.

Rädda eller svårhanterade hundar

Vissa hundar skriker eller piper så fort klotången tas fram. Eller springer och gömmer sig. Som hundägare kan det kännas jobbigt om man har en hund som blir rädd eller orolig i samband med kloklippning. Det känns såklart extra läskigt att klippa när hunden skriker som om den har ont, ibland redan innan du klippt i klon. I många fall är det just så; hunden gör ljud ifrån sig även fast den inte har ont. Så länge du håller hunden på rätt sätt, inte vrider klon eller tån, och klipper i klokapseln så gör det INTE ont.

En hund som är svår att hantera i samband med kloklippning kan man försöka vänja på samma sätt som en valp. Testa tipsen i texten ovan. Gör kloklippningen till något kul och mysigt där hunden får beröm och belöning. Ta fram hundens absoluta favoritgodis – belöningen måste vara tillräckligt värd/motiverande för hunden att ”jobba” för. Börja med att bara hålla i tassen och berömma, sedan börja närma dig med klotången. Öva hunden på att sitta stilla när du håller i klotången och beröm och belöna när den sitter kvar. Gå inte för snabbt fram – låt det ta några dagar innan du faktiskt klipper en klo. Och återigen – även om det känns jobbigt är det viktigt att du håller dig lugn och trygg. Annars är det svårt för hunden att känna sig lugn och trygg. Du kan testa att leka med hunden tills den är trött innan du klipper klorna, eller så passar du på att klippa när hunden vilar (överraska inte hunden, men utnyttja att den ligger ned och är lugn och klipp försiktigt en klo och ge belöning).

Om den absolut inte vill vara med när klotången eller klosaxen tas fram – testa en klofil. Kanske upplever hunden att det känns mer okej att få klorna filade istället. Funkar inte detta, eller om du själv inte vill eller kan klippa klorna är det bra att gå till en veterinär eller djuraffär med kloklipp-service. En munkorg eller krage kan användas som säkerhet för den som klipper.

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,