När det kommer till debatten huruvida en häst behöver fodras med extra salt eller om en saltsten räcker så råder det ofta meningsskiljaktigheter.
Hästen är ett djur som historiskt sett varit anpassad till ett liv i det vilda, där gräs är den enda födan. Idag så lever hästar på ett sätt där de tränas och utföras på ett sådant sätt som deras kropp inte är van vid. Hästar i det fria äter dygnet runt, vilket gör att hur många gånger per dag man än fodrar så kommer inte hästen att kunna äta på samma sätt som när den betar på en äng. Samma sak gäller sättet vi rider och tränar med våra hästar – vilket gör att de kommer att behöva mer salt och vatten än vad endast gräs tillför.
Natrium
Salt innehåller natrium vilket är ett ämne som sällan finns i hästens foder. Natrium finns inte naturligt i en tillräcklig mängd i betet – utan hästen känner ett sug efter både natrium och klorid som också kommer från salt. Övriga mineraler som hästen behöver finns naturligt i gräset men salt är någonting som hästen specifikt måste leta efter.
Alla växtätare behöver leta efter salt – någonting som kan ställa till stora problem när vägar saltas med vanligt salt. Det gör att älgar, rådjur och andra växtätare söker sig till vägarna för att få i sig salt. Som ni kanske kan förstå blir detta oerhört trafikfarligt. Har du ställt ut en saltsten i hästarnas sommarhage så kan du därför skymta andra djur som är där och slickar på den.
Hästen svettas = mer salt behövs
Hästens svett och blod innehåller mer natrium, kalium samt klor än vad människans gör. Till skillnad från människan så förlorar din häst mer salt än vatten när den svettas. Har hästen en brist på natrium så kan det medföra en minskad aptit hos hästen samt en minskad vätskevolym i kroppen. Det kan i sin tur leda till att hästen blir uttorkad och är hästen för uttorkad så är det någonting som inte kan återställas med endast vatten. Hästar känner inte törst på samma sätt som oss människor vid natriumbrist, utan om natriumhalten är för låg så kommer vattnet rinna rätt igenom kroppen. Har det gått så långt så bör man ge hästen fysiologisk koksaltlösning som innehåller samma saltkoncentration som hästens blodplasma – nio gram per liter vatten.
Saltbrist – vad händer?
Hästar som har saltbrist beter sig ofta på olika sätt där vissa slickar eller tuggar på krubban, staket, stenar, jorden eller andra föremål. Vissa hästar kan gå så långt att de utvecklar en så kallad pervers aptit och då slicka i sig urin eller äta gödsel för att få i sig det lilla salt som finns. Andra symptom kan vara en ruggig hårrem, nedsatt tillväxt och ston som är digivande kan få nedsatt mjölkproduktion. Så länge hästen har fri tillgång till vatten så anses inte ett överskott av salt vara ett problem. Men om den inte skulle ha det så kan det gå så långt att hästen får saltförgiftning – någonting som till en början kan ge rubbningar i fodersmältningen. Går det för långt så kan hästen få så stora kramper att den dör.
Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att JA – en häst behöver extra salttillskott. En häst som tränar och tävlar hårt kan förlora mellan 10-40 liter vätska under en dag. En häst har ett dagsbehov på ca 20-25 gram (ca 1 msk) salt per dag, någonting som få tävlingshästar får i sig via endast en saltsten. Att tillsätta extra salt i hästens foder är därför oerhört viktigt. Se även alltid till att hästen har fri tillgång till vatten.