VILKEN KLÖSMÖBEL SKA JAG VÄLJA TILL MIN KATT?

Klösmöbel till katten - att tänka på

Katter klöser för att revirmarkera och vässa sina klor – ett naturligt beteende hos både inomhus- och utomhuskatter. Många kattägare har oturen att soffan faller offer för detta beteende, någonting som är mindre kul när soffan går sönder. Därför är det alltid en bra idé att investera i en eller flera klösmöbler för att tillgodose kattens behov och undvika en trasig soffa.  

 

Vilken klösmöbel ska jag välja? 
Katter har ett naturligt beteende av att vilja ha koll på som omgivning och samtidigt ha möjligheten att smita undan för att få lugn och ro. Ett högt klösträd med små hus eller ett krypin samt en eller flera klöspelare är därför ett bra alternativ. Om du bor lite mindre finns det möbler som kan monteras direkt på väggen och tar då inte lika mycket plats. Men… det brukar ofta vara så att desto större klösträd – desto mer uppskattat är det!

 

Min katt klöser på soffan – vad ska jag göra? 
Om det är så att katten klöser på exempelvis soffan trots att en klösmöbel införskaffats så är ett tips att placera klösmöbeln precis bredvid soffan. Om katten börjar klösa på soffan – lyft katten lugnt men bestämt soffan till klösbrädan/klösträdet. Detta kan behöva upprepas ett flertal gånger innan katten förstår. Spraya även en Get off-spray på det område på soffan som katten vanligtvis brukar klösa på. När den sedan börjar välja att gå till klösmöbeln istället för soffan så kan du successivt flytta möbeln längre och längre från soffan tills den hamnar på vald plats i hemmet. Du kan även öka kattens intresse för möbeln genom att placera omtyckta leksaker samt spraya kattmynta på den.

 

Hur många klösmöbler behöver jag? 
Bor ni stort kan det behövas fler klösmöbler för att skona inredningen. Klösmöbeln kan med fördel placeras mot en vägg eller i ett hörn så att katten har bra utsikt över rummet. Det bästa är om det står i ett hörn intill ett fönster så att katten kan titta ut!

 

Sammanfattningsvis: 

♥ Högt klösträd så att katten har en bra utkiksplats över ert hem = katten känner sig trygg 

♥ Ett litet hus/kryp in så att katten har ett gömställe där den får lugn och ro

♥ En eller flera pelare så att katten kan klösa ordentligt vid behov

♥ Se till att klösträdet står där katten ofta brukar vara = en bra placering

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,