HUR BORSTAR MAN TÄNDERNA PÅ EN KATT?

Det är viktigt att bibehålla en bra hygien i kattens mun för att undvika tandproblem. Tandproblem är besvärligt för din katt och det finns många tandsjukdomar som kan undvikas genom att du borstar tänderna på din katt regelbundet. Nedan finner du några enkla steg för att komma igång med tandborstningen!

  1. Välj en mjuk tandborste eller en fingertuta.
  2. Välj en tandkräm som är anpassad för katter – gärna en som smakar gott!
  3. Borsta tänderna på katten vid ett tillfälle då den är avslappnad och trygg – vi vill inte stressa katten!
  4. Börja försiktigt med de främre tänderna och gå tand efter tand längre bak i munnen. Se till att ha lite vatten och mer tandkräm tillgängligt om det behövs. Ta gärna hjälp!
  5. Alla katter vill inte att man borstar tänderna längst bak, funkar det inte till en början så ta det i små steg, vi vill inte skapa obehag hos katten.
  6. Beröm och belöning är viktigt – klappa katten lugnande vid borstningen och ge någonting smaskigt efteråt så lär sig katten snabbt att det är en trevlig stund!


Viktigt att tänka på:

Utsidan på kattens tänder borstas med små gnuggande rörelser och ett lätt tryck. Tandsten bildas oftast vid tandköttskanten, därför är borstningen där extra viktig! De stora kindtänderna i överkäken kan vara svåra att komma åt ordentligt, men är viktiga att försöka få rent då de är extra utsatta.

Om det är så att du har en katt som inte accepterar borstning så finns det även produkter som främjar hygienen utan att behöva borsta tänderna. Det kan exempelvis vara tandgel, plaqueoff-pulver eller munvatten                                                                      

 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,