GUIDE TILL KATTENS PÄLSVÅRD

Katter är fantastiska på att ta hand om sin päls. Som verktyg för detta använder de sin tunga, tänder och tassar. För det mesta kan katten på egen hand ta hand om sin päls, men ibland kan ägarens hjälp behövas. På denna sida går vi igenom borstning av katt, hur du badar katten och vilka produkter du kan använda.

Att borsta katten

Vissa katter älskar att bli borstade – andra är inte lika förtjusta. Om du börjar vänja katten vid borstning redan som kattunge kan det bli lättare att borsta när katten blir vuxen. Du kan också prova olika typer av borstar för att se om katten gillar plastborst bättre än metallpiggar eller gummi till exempel. Om katten tycker att det är obehagligt att borstas kan man försöka vara extra försiktig, inte hålla fast katten, berömma och ge en godbit som belöning. Är det helt omöjligt att borsta med en borste kan du testa en borsthandske eller bara använda händerna. Borstning av pälsen har flera välgörande funktioner. Dels så får du loss lös och död päls, reder ut tovor, sprider kattens naturliga oljor i pälsen, ger en skön massage och så får ni en mysig stund tillsammans. ♥ Att borstning hjälper till att få bort lös päls är bra av två anledningar; du minskar risken för hårbollar som kan ge matsmältningsproblem hos katten och du håller ditt hem och möbler fria från päls.

Tovor i pälsen

Tovor och trassel är två exempel på när kattens egen tunga kanske inte räcker till för att hålla pälsen fin. Då kan man med hjälp av en kam, karda eller borste hjälpa till att reda ut pälsen och hålla den fri från tovor. Tovor kan uppstå när pälsen är lång och har trasslat ihop sig till små knutar. Det kan också bli tovigt i pälsen om det fastnat små kvistar, lera eller annat i pälsen när katten varit utomhus. Om tovorna inte reds ut kan det bli obehagligt och smärtsamt för katten eftersom tovan kan dra och sträcka i huden – därför är det bra att du regelbundet kollar igenom din katts päls när du har en långhårig katt. Om en tova är stor eller svår att reda ut kan det vara bättre att klippa eller raka bort den istället för att försöka borsta ut den.

Bada katten

Att bada katten är något som kan höra till rutinen för en utställningskatt, eller så är det något man sällan gör. Om katten har råkat få något i pälsen som exempelvis olja eller kåda kan det vara nödvändigt att bada katten. Det är inte ovanligt att katten tycker att det är obehagligt att bli badad eller duschad, så var beredd på att hålla katten stilla på ett lugnt men ändå stadigt sätt. Var mycket försiktig med kattens huvud, ansikte och ögon. Blöt ned pälsen med vatten med temperatur mellan 37-38 grader och använd sedan ett kattschampo som löddras in i pälsen. När det kommer till schampo för katt finns det en mängd olika att välja på. Du kan använda ett schampo som rengör, ger fukt, hjälper att lindra klåda, har en balsameffekt eller förstärker kattens pälsfärg. Anledningen till att du ska använda ett schampo speciellt för katt är att pH-värdet i schampot då är anpassat att passa till kattens hud och päls, och de innehåller inga parfymer eller kemikalier som kan vara skadliga för katten. Färgschampon finns för svarta katter och vita katter. Ett färgschampo för vita / grå / silverfärgade katter innehåller blå-violetta pigment, precis som ett silverschampo för människor, som hjälper till att motverka oönskade nyanser och framhäva den ljusa pälsen.

Efter att du noga sköljt ur schampot ut pälsen kan du använda balsam. Ett balsam för katt ger glans och har en tovutredande effekt. Vissa balsam är direktverkande och kan masseras in och sköljas ur direkt, andra balsam ska sitta i pälsen några minuter innan du sköljer ur. Efter du har använt kattbalsam och torkat katten kommer det att vara mycket enkelt att borsta eller kamma katten eftersom pälsen blir lätt att reda ut.

När kattschampo och balsam sköljts ur är det dags att torka katten. Att använda en varm handduk brukar uppskattas, och försök att torka katten så gott det går. Därefter är det bra att hålla katten inomhus i värmen så att den får torka helt. Släpp inte ut en katt i kylan när den är blöt. Om du har en katt som är van vid hårtork kan du torka pälsen snabbare med hjälp av en hårtork – var försiktig med att inte hålla hårtorken för nära och att inte använda en för varm inställning.

Att tvätta katten utan vatten

Det går att ”bada” katten utan vatten. Då kan man använda sig av torrschampo för katt. Detta är ett bra alternativ om du inte hinner bada katten, om du inte har tillgång till vatten eller om du har en katt som absolut inte vill ta ett bad. Torrschampo sprayas eller strös enkelt över kattens päls, gnids eller borstas in i pälsen. Sedan lämnar du kvar torrschampot i pälsen utan att skölja ur. Även kattbalsam finns som ”torrbalsam”, också kallat balsamspray eller spraybalsam. Detta sprayas på pälsen och behöver inte heller sköljas ur. Med en balsamspray blir pälsen len och glansig och det blir lätt att reda ut tovor.

Hjälpmedel för svårhanterade katter

Om du har en katt som är svår att hantera finns det olika hjälpmedel som kan göra pälsvården enklare och säkrare för både dig och katten. En kattväska, eller grooming bag, kan användas för att hålla katten stilla så att den inte råkar riva dig eller skada sig själv. Man kan också använda en munkorg som täcker ögonen, vilket kan hålla katten lugn. Munkorgen gör så att katten inte kan bita, och den kan göra hanteringen enklare när du till exempel behöver borsta, klippa bort en tova eller klippa klorna.

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,