Vad du klär dig i när du är i stallet och sitter på hästryggen är viktigt för din komfort och rörelsefrihet. Ridbyxan är en nyckelspelare när det kommer till ryttarens ridutrustning. Kanske en av de viktigaste delarna i ryttarens garderob, till och med. På denna sida kommer vi guida dig rätt i djungeln av ridbyxor, ridleggings, ridtights och förklara vanliga begrepp, prata om passform, storlekar och olika modeller.
Ridbyxans 101
Här är några vanliga begrepp du kan stöta på när du letar efter ridbyxor:
Helskodd / Helskoning betyder att ridbyxan har förstärkning i något material (vanligt är mocka, läder, konstskinn, PU, silikon) längs med benen (ibland hela vägen ned till vristen, ibland slutar förstärkningen en bit under knät) och sätet på de platser där byxan kommer att ligga an mot sadeln. Själva förstärkningen kallas i ryttarvärlden för ”skoning” och olika typer av skoning är helskodd, knäskodd, halvskodd, tygskodd och oskodd (utan skoning). Förstärkningen i ridbyxan är ibland sydd ovanpå ridbyxans övriga material, ibland är den insydd ”direkt” utan foder under. Denna förstärkning kan ha flera funktioner, men generellt så är den där för att ge ryttaren bättre grepp i sadeln och att skydda ridbyxan mot slitage på de sadelnära delarna (som upplever friktion när du sitter i sadeln).
Knäskodd/ Knäskoning innebär att ridbyxan är förstärkt vid knäna. Själva förstärkningen sitter runt knäområdet på insidan av byxorna, på den del som ligger an mot sadeln när du rider.
Halvskodd / Halvskoning är en annan benämning på knäskodda ridbyxor. Det finns också varianter som är 3/4-skodda eller har skoning en bit upp på låret.
Oskodd är när byxorna inte har skoning. Vanligtvis är denna typ av ridbyxa istället sadelförstärkt, knäförstärkt, sadelskuren eller tygskodd.
Tygskodd / Tygskoning innebär att ridbyxan har en förstärkning i tyg. Ibland är denna förstärkning gjord i samma tyg som ridbyxorna i övrigt är gjorda i, ibland är tygförstärkningen i ett kraftigare tyg. Tyg ger inget extra grepp i sadeln, men gör ridbyxorna kraftigare i de områden som utsätts för mest slitage (som har kontakt med sadeln).
Sadelskuren är en benämning på en ridbyxa som antingen är ”skodd” med tyg (helskodd med tyg) eller att sömmen går strax över rumpan, så som det hade sett ut om ridbyxan hade skoning. Denna typ av skärning gör det bekvämt att sitta i sadeln eftersom det inte är någon obekväm söm på byxan där du sitter. Ofta kombineras en sadelskuren ridbyxa med en knäförstärkning. Egentligen är i princip alla ridbyxor sadelskurna, med eller utan skoning.
Sadelförstärkt betyder att ridbyxan är tygförstärkt vid sätet. En ridbyxa som är ”helskodd” i tyg är en sadelförstärkt ridbyxa.
Knäförstärkt betyder att det finns en förstärkning vid knät. Tillverkarna kallar oftast ridbyxor med tygförstärkning vid knät för knäförstärkta. En ridbyxa med läder, mocka, silikon eller syntetmaterial vid knät kallas oftast för knäskodd istället.
Silikonskodd innbär att ridbyxan har områden med silikontryck för bättre grepp i sadeln. Denna typ av ”skoning” är oftast tryckt på tyget, med remsor, prickar, mönster eller andra formade tryck i silikonmaterial. Silikonskodda ridbyxor har tyck längs med hela sadelskärningen (över hela sätet och insidan av benen nedanför knät, helskoning) eller endast vid knät (knäskodd med silikon). Prickarna, mönstret eller remsorna med silikontryck är antingen strategiskt placerade där ridbyxan har mest kontakt med sadeln, eller så täcker de nästan hela ytan där byxan är skodd. Silikontryck ger ett stadigt grepp i sadeln då silikonet inte glider över lädret. Många upplever att silikonskoning ger det bästa greppet i sadeln – medan andra tycker att greppet blir för bra och vill hellre ha en skodd ridbyxa i annat material.
Pull-on ridbyxor är en vanlig benämning på ridbyxor för barn eller ridbyxor som saknar knäppning i midjan. Denna modell dras på (därav namnet) utan blixtlås, knappar eller hakar. Ridleggings och ridtights är ofta av denna modell.
Mobilficka en ficka som är strategiskt placerad och utformad så att den kan rymma en mobiltelefon. Vissa modeller av ridbyxor har en mobilficka på utsidan av låret så att mobilen inte är ivägen när du sitter i sadeln.
Termoridbyxa är en varm ridbyxa i ett material med god värmeisolering eller innerfoder. Termoridbyxor kallas ibland för vinterridbyxor. Dessa kan vara fodrade på insidan med fleece eller annat material, vara vadderade eller vara gjorda i softshell. Termoridbyxorna finns helskodda, knäskodda och oskodda.
Ridleggings är en typ av ridbyxa som är gjord i leggings-modell. Ridleggings saknar ofta knapp, hake, eller blixtlås i midjan och har istället en elastisk linning. Vissa ridleggings påminner mycket om klassiska ridbyxor både i modell och material, medan andra är mer lika träningsleggings. Ofta är ridleggings stretchiga och smidiga så att du kan röra dig obehindrat i sadeln och på backen.
Ridtights är en annan benämning av ridleggings, och vice versa. Moderna, ofta lite tunnare i materialet jämfört med ridbyxor. Ridtights kan vara gjorda i ett full-stretch material som liknar träningstights, ibland har de helskoning eller knäskoning. Ofta är ridtights och ridleddings skodda med silikontryck eftersom materialet är så elastiskt så att en mockaskoning eller förstärkning i annat stumt material inte skulle funka.
Tävlingsridbyxor brukar man kalla vita ridbyxor eller ridbyxor som är speciellt utformade för tävling inom en viss gren. Inom många discipliner behöver man ha just vita ridbyxor när man tävlar.
Jodphurs är en typ av ridbyxa som är utsvängd eller rak i benen, ofta med en hälla under foten. Jodphurridbyxor kallas ibland för islandsridbyxor då det är en populär modell bland islandsryttare. Jodphurs är tänkta att användas med stövletter (låga ridskor, ibland kallas även dessa för jodphurs) eller andra ridskor med låga skaft. Själva ridbyxan går då över skorna, de är inte instoppade i skor eller stövletter. Andra ridbyxor sitter ofta tight hela vägen ned eftersom de är tänkta att användas under höga ridstövlar (så att ridstövlarnas skaft sitter utanpå byxan). Jodphur-modell är vanlig som termoridbyxa eftersom det tjockare termomaterialet sällan får plats innanför höga ridstövlar.
Jeansridbyxor / Denimridbyxor är som det låter ridbyxor i jeansmaterial. Vissa är gjorda i denim, andra i jeansliknande material. Jeansridbyxor kan vara skodda eller oskodda, vara tighta eller utsvängda.
Olika modeller och passform
Det finns en mängd olika ridbyxor och tights på marknaden och flera olika modeller att välja mellan. Vanligt är att ridbyxor har hög midja och då sitter högt på höfterna eller ända upp till midjan. Vissa modeller är något högre baktill vilket kan göra att det inte blir en glipa baktill när du rider, eller att byxorna veckar sig obekämt framtill. Men det finns också modeller som har normal midja eller låg midja. Vad du föredrar är helt upp till dig. Vissa anser att ridbyxor med hög midja ger mer stabilitet när du sitter i sadeln, då de kan ge lätt stöd för mage och rygg. Andra anser att en modell med lägre midja är skönare och ger större rörelsefrihet. Olika designval eller detaljer på ridbyxor kan varieras i det oändliga och detta är något varje ryttare har en egen uppfattning om. Du kanske föredrar ett par ridbyxor eller tights utan ”onödiga” bälteshällor, fickor och knappar – eller så vill du ha en flerficksmodell så att du får plats med mobilen, nycklarna och hästgodis.
Om du vill att byxorna sitter stadigt på plats kan ett bälte vara ett bra tillbehör; men se till att ridbyxorna har rätt storlek på bälteshällorna. Med ett bälte kan man minska risken för glipa baktill när man sitter i sadeln. Bälten är också bra om du har ett par ridbyxor som är lite för stora i midjan. Men det är inte alla ridbyxor som har bälteshällor. Och de som väl har detta kan ha hällor av olika storlekar. Se till att du tar reda på storleken på bälteshällorna om du tänkt köpa ett par ridbyxor och använda dem tillsammans med bälte.
En del använder mest ridbyxorna när de sitter i sadeln, andra har på sig ridbyxor i stallet för aktiviteter som mocking och annat också. Detta är något du ska fundera över när du ska välja modell av ridbyxa. Om du tänkt ha ett par allround-byxor som är lika sköna och funktionella från marken som i sadeln – se till att byxorna är bekväma, stretchiga och inte har sömmar på obekväma platser. Ska du använda höga ridstövlar eller låga ridskor med ridbyxorna? Många vanliga modeller av ridbyxor är gjorda för att stövelskaften ska gå över byxbenen, och då kan de ha en elastisk nederdel eller tunnare material nedtill så att du enkelt ska kunna ta på och av byxorna – utan kompromiss för huruvida stövlarna ska få plats över eller ej. Några modeller av ridbyxor har istället kardborrefäste, knäppning eller andra lösningar i bensluten – tänk på detta om du ska använda höga ridstövlar till. Ibland kan kardborrefästen på ridbyxor vara obekväma och knöliga om du vill använda dem tillsammans med höga ridstövlar. Om du ska ha låga ridskor, eller stövletter (jodphurs) till ridbyxorna kan du fundera på ett par ridbyxor i jodphur-modell.
Ridbyxornas utseende är för många viktigt. Du kanske vill matcha ridbyxorna med dina övriga ridkläder, eller med hästens utrustning? Som tur är finns ridbyxor i alla möjliga färger och mönster. Detaljer som brodyr, bling, emblem, glitter, kontrastsömmar, fickor och dekorsömmar kan pryda ett par ridbyxor. Några klassiska färger är beige, marinblå och svart men du kan hitta ridbyxor i de allra flesta färger nu för tiden.
Storlekar
I Sverige brukar man oftast se europeiska storlekar som 34, 36, 38 och så vidare. Juniorridbyxor / barnridbyxor kan ha storlekar som 134/140, 146/152 och så vidare. Men olika tillverkare använder sig av olika storlekstabeller. Ibland kan du hitta en tillverkares storlekstabell på deras hemsida, eller på lappen i ridbyxan. Annars får man räkna med ”standardstorlekar” och du väljer den storlek du vanligtvis har i andra byxor. Ridbyxor från andra länder kan ha andra storlekar, då får du hitta motsvarande storlek med hjälp av en internationell storlekstabell. Här nedan är en tabell med europeiska / svenska / tyska, brittiska, australienska, nyzeeländska, amerikanska och italienska klädstorlekar du kan använda för att se vad storlekarna motsvarar i EUR / SV storlekar.