FODER OCH KOSTTILLSKOTT FÖR DEN DRÄKTIGA TIKEN

En dräktig eller diande tik har som främsta uppgift att förse sina valpar med den näring de behöver för att utvecklas. Det är därför viktigt att tiken får den mängd mat och de kosttillskott som behövs för att valparna ska bli friska.

 

Att tänka på innan parning

Viktigt att tänka på redan innan parningen är vilket foder tiken äter. Detta då ett vuxenfoder med låg energi kan vara otillräckligt mot slutet av dräktigheten och det kan därför vara bra att fasa in ett nytt foder innan tiken blir dräktig. Se till att byta till ett energirikt helfoder som täcker tikens behov genom den period hon ska orka ta sig igenom. 

 

Mängden foder under dräktigheten

Under de första veckorna av dräktigheten förbrukar tiken lika mycket energi som vanligt och mängden mat behöver inte justeras. Men ungefär fem veckor in i dräktigheten så är det dags att öka mängden foder då tiken behöver ungefär 25-50% mer energi. Hur mycket mer mat tiken behöver beror helt på aktivitetsnivå, storlek samt antalet valpar i magen. Man kan ha som mall att tiken ska öka ungefär 25% i vikt då den bör ha lite extra hull, men bör inte vara tjock. 

 

När du ökar mängden foder kan du även välja att sprida ut mängden mat på flera måltider eller om du har en kräsen tik kan du ge fri tillgång till fodret. 

 

Mängden foder vid digivning

När valparna kommit till världen så kommer tikens energibehov att öka avsevärt. En tik som fått en medelstor kull behöver ungefär 50% mer mat än vanligt under den första veckan av diande, dubbelt så mycket andra veckan och ca tre eller fyra gånger så mycket mat under tredje veckan av diande. Detta då den tredje veckan är den veckan som tiken mjölkar som mest. 

 

Dela även nu upp maten på 3-5 måltider under dagen och se till att tiken får äta sin mat på en avskild plats. 

 

Kosttillskott

Om tiken får rätt mängd mat så behöver tiken vanligtvis inga kosttillskott. Men ibland har man en kräsen tik som inte får i sig den mängd mat som hon behöver för att hålla vikten. Ett bra kosttillskott är då denna energikaka som innehåller hela 6000 kcal/kg vilket gör att tiken genom endast en liten mängd kan få i sig en stor mängd energi.

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,