När du ska välja ridhjälm finns det flera viktiga faktorer att ha i åtanke. På denna sida går vi igenom hur hjälmen ska passa, hjälmstorlekar, säkerhetsmärkningar samt hjälmtillbehör.
Att välja rätt ridhjälm
Det finns många ridhjälmar på marknaden som kan göra din ridtur säkrare. När du ska köpa en ridhjälm är det viktigt att passformen är bra och att den uppfyller säkerhetskraven. Om du tävlar i någon disciplin behöver ridhjälmen dessutom vara godkänd. Sen kan det vara mer eller mindre viktigt hur själva hjälmen ser ut. Du kanske vill ha en ridhjälm som passar övrig ridutrustning, som matchar hästens sadel eller som sticker ut från mängden? Som tur är finns det något för alla; från klassiska, stilrena hjälmar i sammet eller mocka till färgglada plasthjälmar eller ridhjälmar med strass och glitter. Vanliga färger är svart, brun och marinblå – men det finns ridhjälmar i alla möjliga färgkombinationer och mönster. När du ska välja hjälm så behöver du ditt huvudmått i omkrets för att hitta rätt storlek. Detta mäter du ungefär i höjd med ögonbrynen eller strax ovanför, som på bilden nedan.
När du har detta mått kan du enkelt välja storlek på ridhjälm. Storlekarna anges oftast i centimeter och ibland är de justerbara. Justerbara hjälmar kan ha storlekar som till exempel 54-58 cm. Dessa hjälmar kan antingen spännas på olika sätt, ställas in eller så använder man en liner (innerfoder) i olika storlekar för att anpassa storleken. Vissa ridhjälmar har en skruv som du skruvar på för att justera hjälmstorleken. Ridhjälmar till barn brukar ofta vara justerbara vilket är tacksamt så att du slipper köpa ny hjälm stup i kvarten. När du köper ridhjälm till ditt barn så ska du tänka på att inte välja en för stor hjälm som barnet kan ”växa i” eftersom det kan innebära att hjälmen inte skyddar som den ska.
Ridhjälmens passform
När du valt storlek på ridhjälmen är det dags att kolla hur den passar på ditt huvud. Hjälmen ska inte vara svår att få på eller av, den ska inte sitta för hårt eller för löst. Om hjälmen vippar fram eller åt sidorna är den för stor. Du ska känna att den sitter bekvämt och täcker ditt huvud väl. Om ridhjälmen har en skärm ska denna inte störa ditt synfält framåt eller åt sidorna. Käkremmen justerar och spänner du så att hjälmen sitter på plats på ett komfortabelt sätt. När hjälmen är på ska den inte störa varken syn eller hörsel.
Säkerhetsmärkning av ridhjälmar
En bra ridhjälm är en ridhjälm som är testad och märkt med rätt säkerhetsmärkning. Om du ska tävla måste hjälmen vara godkänd (se mer info hos Svenska Ridsportsförbundet) . Märkningen innebär att hjälmen testats enligt gällande standard och kan uppfylla vissa krav. Några saker som kan testas är stötupptagande förmåga, sidostabilitet, motståndsförmåga och att man ser och hör bra med hjälmen på. EU-komissionen ser just nu över säkerhetskraven för märkning och därav gäller övergångsregler för ridhjälmar som är tillverkade från och med 2014-11-04. Dessa hjälmar kan ha olika märkingar beroende på vilka testmetoder som använts, men vanliga märkningar är: VG1 01.140, EN 1384+VG1, CE++
Har ridhjälmen endast märkning EN1384:2012 eller EN1384:1996 bör du dubbelkolla att de är godkända för tävling då de troligvis inte är testade enligt de nya kraven. Kontrollera även detta om du har en hjälm tillverkad innan 2014-11-04. Grundregeln för ridhjälmar godkända för tävling enligt Svenska Ridsportsförbundet är CE-märkning. VG1 och EN 1384 är tilläggsmärkningar.
När ska man byta ut sin hjälm?
Generellt brukar man säga att ridhjälmar ska bytas ut var tredje till femte år. Om du varit med om ett fall eller slagit i hjälmen ska den också bytas ut. Ibland kan du inte se på hjälmen från utsidan om den fått en skada – därför är det viktigt att alltid slänga hjälmen när du slagit i eller tappat den. Om du lånar en ridhjälm av någon, eller vill köpa en begagnad hjälm – tänk på att ta reda på hjälmens historia. Vi rekommenderar inte att man köper en begagnad ridhjälm, eftersom vissa skador inte kan ses med blotta ögat. Ta bra hand om din hjälm och förvara den på ett sätt där den inte riskerar att ramla i golvet och skadas. Vissa ridhjälmar kommer med skyddspåse, överdrag eller väska när du köper dem – men du kan också köpa till hjälmväska för förvaring.
Tillbehör till ridhjälmen
Några exempel på hjälmtillbehör är hjälmmössa, hjälmskydd, hjälmväska och hjälmhuva. Med en huva eller mössa gjord för ridhjälm kan du skydda dig bättre mot väder, kyla och vind. Med en hjälm av rätt storlek kan det vara svårt att få plats med mössa under när du vill undvika att frysa under ridturen. En hjälmmössa är då toppen och den kan täcka öronen och nacken, samt värma huvudet. Hjälmmössan har ett tunnare material där själva hjälmen sitter, och den får därför plats under de flesta ridhjälmar. En hjälmhuva har också tunnare material över huvudet, men värmer öron, hals och nacke. Vissa hjälmhuvor kan du dra upp en bit över näsan, vilket kan vara skönt när du rider på vintern. En hjälmväska eller ryggsäck med plats för ridhjälm är praktiska när du vill förvara och transportera hjälmen.