På denna sida går vi igenom vilka täcken man kan använda till sin häst i olika situationer. Här hittar du information om hur du mäter din häst för att välja rätt storlek, hur du provar täcken, vilka typer av täcken som finns, täckestillbehör samt hur du bäst tvättar dina täcken. Vi börjar med täckesstorleken – hur väljer du rätt storlek på täcke till din häst eller ponny?
Att välja täckesstorlek – mät såhär!
När du ska köpa ett täcke till din häst så väljer du storleken utefter hästens rygglängd. Man mäter längden från manken till svansroten. Här nedan hittar du en tabell på vanliga storlekar utifrån hästens rygglängd, men tänk på att detta är ungefärligt och skillnader mellan individer finns – och dessutom så skiljer sig täckesstorlekarna ibland mellan olika tillverkare. Det bästa sättet att hitta rätt storlek är att du mäter rygglängden, hittar närmst motsvande täckesstorlek, och provar ut täcket. Mer om detta längre ned.
Vissa tillverkare, som QHP, använder sig av andra storlekstabeller. I hästtäcken från QHP väljer du istället täcke efter den totala längden på täcket (inte på hästen) – därav låter många av storlekarna stora. Här hittar du en PDF för vilka storlekar dessa motsvarar i ”vanliga” täckesstorlekar.
Olika tillverkare – olika storlekar?
Precis som med kläder (för människor ☺) kan storlekarna i hästtäcken skilja sig mellan olika märken och tillverkare. Ett exempel är Bucas som har mellanstorlekar som 130 cm, 140 cm, 150 cm och så vidare. Detta kan vara toppen om du har en häst som är precis mellan två storlekar. Men även när du provar två täcken i samma storlek, säg 135 cm, från två olika tillverkare kan passformen skilja sig något. Det ena täcket kan vara bredare framtill, medan det andra kanske är för smalt framtill. Eller så sitter det inte helt rätt över hästens rygg och bakdel. Det tips vi kan ge gällande passformen är att prova ut det nya täcket med ett tunt (rent) täcke eller lakan under för att se om det sitter bra. Efter ett tag om du provat olika täcken från olika varumärken kan du börja få en uppfattning om hur de brukar sitta på just din häst. Oftast har varje tillverkare en viss design de använder när de tillverkar sina täcken, och därav brukar samma storlek ha ungefär samma passform i tillverkarens olika modeller. Om du har två hästar med samma täckesstorlek kan samma täcke sitta olika på de olika hästarna eftersom deras kroppar kan se olika ut – storlek på manke, utformning av rygg och bakdel, avstånd mellan manke och bringa och så vidare kan skilja sig.
Hur ska täcket sitta?
Ett hästtäcke ska sitta så att det ligger an mot bogen, det bör inte sitta för löst. Du ska utan problem kunna knäppa täcket framtill och undertill och det ska gå upp över manken. Bensnören och kryssgjordar ska sitta ”lagom” men inte så löst att hästen kan fastna med benen. Ett täcke som sitter bra kommer att sitta på plats på hästen utan att åka fram, bak eller åt sidan när hästen haft det på sig några timmar. Ett för löst sittande täcke jämfört med ett väl inpassat täcke kan innebära skillnaden mellan om din häst får skav eller inte. Ett för stort täcke rör sig inte med hästen på samma sätt och friktionen när täcket rör sig kan ge hästen skav. Var också noga med att ta väl hand om dina täcken och om ett täcke gått sönder – låt inte hästen fortsätta ha det på sig innan det lagats. Ett stort hål i täcket eller en gjord med trasigt spänne som hänger löst kan vara en säkerhetsrisk.
Smarta täckestillbeör för bättre passform
Det finns en mängd olika tillbehör till hästtäcken som man kan använda för att förbättra passformen eller förebygga skav. Ett exempel är en bogförlängare, ibland kallad bogbreddare. Med en bogförlängare kan du skapa mer utrymme fram vid bogen och därav förlängs/förstoras täcket mellan bogarna eller bog och manke. Detta är ett toppenbra tillbehör om du har en häst som är väldigt bred framtill, eller om du har ett täcke som sitter bra på hästen men är lite för tight framtill.
Bogskydd är ett annat täckestillbehör som kan komma till användning framför allt på hästar som är klippta. Skyddet sitter som en tunn och följsam barriär mellan täckets sömmar och hästens kropp, och kan på så sätt förhindra skav. Bogskydd är ofta gjorda i ett stretchigt material med så få sömmar som möjligt, träs över huvudet på hästen och knäpps bakom frambenen. Det finns också modeller av bogskydd som istället har kardborreband eller blixtlås.
En lös halsdel är ett tillbehör man kan använda vid olika tillfällen. Det kan vara för att ytterligare skydda hästen mot regn, kyla eller flugor. Precis som det låter så fästs halsdelen i hästens täcke och skyddar hästens hals och nacke. Lösa halsar finns med olika egenskaper och fyllningar för att matcha olika täcken. Vissa har spännen eller band uppe vid hästens öron som sätts som ett pannband eller fästs i hästens grimma för att hålla halsen på plats. Här hos Petster hittar du dessutom praktiska halsdelar för eksemhästar som kan användas på egen hand utan täcke. Dessa eksem-halsdelar kan du också använda om hästen har ett sår eller en skada på halsen som du vill skydda mot flugor och smuts. De sätts enkelt på över huvudet och knäpps bakom frambenen.
Flughuva eller flugmask är ett hästtillbehör som man kan använda för att komplettera ett flugtäcke. På sätt och vis kan man räkna det som täckestillbehör. Men en flughuva kan också användas på egen hand. Flughuvor finns i många olika utföranden och material. De skyddar hästens ögon och ansikte mot irriterande flugor och flygande insekter. Vissa flughuvor har hål för öronen så att hästens öron är ”fria”, andra täcker även öronen och ger då ett insektsskydd även till hästens öron.
Hur du sätter på täcket
När du ska sätta på hästen ett täcke börjar du alltid framifrån och går bakåt. När du lagt täcket över hästen spänner du bogspännen först, därefter gjordar under magen och sist bensnören och svanssnören. Detta är det säkraste sättet att ta på hästen ett täcke. När du ska ta av täcket gör du tvärt om. Då börjar du bakifrån med svanssnören och bensnören först sedan gjordar och slutligen bogspännen.
Hur tjockt täcke ska min häst ha?
Detta är högst individuellt och svårt att svara på. Men det finns en mycket modern och smart pryl man kan använda sig av för att få hjälp att bestämma detta – en sensor. Här hos Petster hittar du Orscana Chip som är en täckessensor du fäster i hästens täcke. Denna kan mäta hästens temperatur och fuktighetsnivå under täcket, så att du enklare kan bestämma vilket täcke hästen ska ha i olika väder och yttertemperaturer.
Olika typer av hästtäcken
Utetäcke är en benämning på täcken som hästen har när den är ute i hagen. Det är ett ganska brett begrepp som kan omfatta både regntäcken och vintertäcken. Ett utetäcke kan vara utan fyllning eller ha flera hundra gram fyllning. Utetäcken brukar kallas Turnout Rugs på engelska.
Vintertäcke är ett varmare och tjockare täcke som hästen kan ha under de kallare årstiderna. Vintertäcken kan vara fyllda med allt från 100 gram till 700 gram eller mer – beroende på vad din häst behöver. Det kanske säger sig självt att ett täcke med mer fyllning är varmare än ett täcke med mindre fyllning. Vintertäcken ska hjälpa hästen att hålla sin kroppstemperatur i kylan utan för stor ansträngning, medan det även ger ett skydd mot väta från snö och regn. Täcken bör andas så att hästen kan hålla sig torr och så att fukt transporteras bort från hästens kropp.
Regntäcke är ett ofodrat eller fodrat täcke som ger skydd mot regn. Det är gjort i material som är vattenavvisande och ibland även impregnerat för att det ska hålla hästen torr så länge som möjligt. Regntäcken kan ha 0 gram fyllning eller några hundra gram. Det är viktigt att ett regntäcke andas och är genomsläppligt för fukt från insidan så att hästen inte blir fuktig inifrån.
Stalltäcke är ett täcke som är tänkt att användas när hästen står inne i stallet. Stalltäcken är gjorda i andra material jämfört med utetäcken eftersom de inte behöver stå emot regn eller fukt utifrån. Ett stalltäcke kan hålla hästen varm när den står i sin box, eller när du ska transportera hästen. Dessa täcken finns med mer och mindre fyllning så att du kan anpassa täckets tjocklek efter temperaturen och om din häst är klippt eller inte.
Svettäcke kan användas efter träning när hästen svettas eller som fuktabsorberande täcke efter du duschat hästen. Svettäcket är gjort för att transportera bort fukt från hästens kropp och det gör detta genom att absorbera fukten till täckets utsida så att fukten kan förångas. Kyltäcken är ett annat typ av täcke som har liknande funktion, som ofta är gjort i ett nätmaterial för att hålla hästen sval.
Fleecetäcke kan användas som tunt stalltäcke, svettäcke eller transporttäcke. Fleecetäcken brukar vara enkelt designade med kryssgjordar, bogspänne (ett eller fler) och svanssnöre. Några modeller har halsdel och bensnören, andra modeller saknar gjord under magen. De fleecetäcken som inte har gjord under magen är ofta gjorda för att sitta på hästen en kort stund, till exempel efter dusch, och kan kompletteras med en lös täckesgjord om man önskar det.
Flugtäcke är ett täcke som skyddar hästen mot flygande insekter. Det kan se ut på många olika sätt. Vissa flugtäcken skyddar hela hästens kropp med undantag för ben och huvud, och har då halsdel och magplatta. Andra flugtäcken har även inbyggda flughuvor för att dessutom skydda hästens ögon, öron och ansikte. Det finns också lättare varianter av flugtäcken som är nättäcken med vanliga kryssgjordar (utan magplatta). Några flugtäcken har zebramönster, som enligt studier kan göra ett flugtäcke effektivt eftersom det förvirrar flugor och insekter så att de får svårare att landa på hästen.
Eksemtäcke är ett täcke som ger skydd mot insekter vars stick och saliv kan ge vissa känsliga hästar hudsymptom i form av kliande eksem. Eksemtäcken brukar vara ganska tätt åtsittande och skydda stora delar av hästens kropp – ofta med magplatta och halsdel. Ibland även med huva som skyddar huvud, ansikte och öron.
Ridtäcke / Ländtäcke är ett täcke som värmer musklerna i hästens kors, länd och bakdel under ridpasset och/eller skyddar mot regn. Det kan vara utformat på flera olika sätt. Ländtäcke brukar man kalla de varianter som sitter fast i sadeln och skyddar länden. Ridtäcken kan istället knäppas framför sadeln, och har då ett hål utskuret för sadeln. Vissa ridtäcken har halsdel och då har de ofta bogspännen, täcker en större del av hästen och har hål för sadeln. Skrittäcke är ett typ av ridtäcke. Man kan ha länd- eller ridtäcket på hela ridpasset, eller ta av det när hästen är uppvärmd.
Föltäcke är precis som det låter ett täcke till föl. Det är täcken i små storlekar som är utformade för att passa fölets kropp och skydda mot regn och eller kyla. Föltäcken finns med och utan fyllning.
Reflextäcke är ett täcke med reflexer som gör att din häst syns bättre i mörkret och vid dålig sikt. Det finns reflextäcken som hästen kan ha i hagen, och ridtäcken med reflex. Ibland har täcket kantband eller detaljer i reflekterande material, och ibland är det även gjort i en stark färg som syns bra i mörker. Ett ridtäcke med reflex kan göra ridturen säkrare när det är mörkt ute eller när sikten är dålig.
Terapitäcke eller terapeutiska täcken är specialtäcken med vissa egenskaper. Terapeautiska täcken kan ha värmande eller kylande effekt, vara magnetiskt eller ha andra funktioner för rehabilitering.
Kombitäcke är ett samlingsnamn för olika typer av hybridtäcken och kombinerade täcken. Ett kombitäcke kan kombinera två eller flera funktioner i ett och samma täcke. Några exempel är flugridtäcken och flugregntäcken. Ett flugregntäcke har ofta ett visst material över ryggen för att skydda mot regn, och ett annat material nedtill för att skydda mot flugor.
Att tvätta hästtäcken
Hästtäcken tvättas enklast i en rejälare tvättmaskin. Om man bara tvättar ett täcke åt gången (som inte är för tungt för maskinen) kan det gå i en vanlig tvättmaskin. Då bör du använda en tvättpåse för att slippa päls i hela tvättmaskinen. Det du ska tänka på när du tvättar täcken är att sätta fast alla spännen och knyta upp långa gjordar och snören. Försök att borsta av ett täcke med vanlig rotborste på insidan innan du lägger det i maskinen om det är fullt med hästhår, och borsta bort lera från utsidan. Du kan också skölja täcket med en slang utomhus först, för att få bort den värsta smutsen. Vanligt är att man tvättar i max 40ºC, men det kan skilja sig mellan olika täcken – kolla alltid på tvättråden och följ dessa.
Utetäcken bör inte tvättas för ofta, så om täcket inte är alltför smutsigt kan du snabbt spola av eller borsta täcket istället. Om täcket är trasigt ska du inte tvätta det i maskinen, då revor och trasiga gjordar kan förvärra täckets skada eller till och med fastna i tvättmaskinen. Använd dig av ett hästtäckestvättmedel för bästa resultat och undvik sköljmedel. Täcken bör sedan hängtorkas tills de är helt torra. Är det ett regntäcke eller vintertäcke kan du impregnera täcket när det är torrt. Man kan använda sig av tvättpåse och tvättbollar för att minska mängden hästhår som blir kvar i tvättmaskinen. Dessa drar till sig lös päls så att ditt nästa lass med tvätt slipper få päls på sig. Det kan vara bra att köra ett självrengörande / maskinrengörande tvättprogram efter du tvättat hästtäcket i din vanliga maskin så att maskinen rengörs innan du tvättar vanliga kläder och textiler. Har du inte tillgång till tvättmaskin kan hästtäcken spolas av eller handtvättas i badkar eller bytta.