HUR SKA MAN SOM RYTTARE KLÄ SIG VARMT UNDER VINTERN?

Ryttare och hästägare spenderar väldigt mycket tid i stallet och kan nog gemensamt komma fram till att det värsta som finns är att antingen ha klätt sig för kallt och börja frysa eller att ha klätt sig för varmt och börja svettas. Det är tyvärr väldigt svårt att lyckas klä sig “lagom” varmt – men det finns faktiskt några knep som kan hjälpa dig!

Om det är så att du blir svettig och det plagg du bär närmast kroppen blir fuktigt så kommer du att börja frysa. Kort och gott handlar det därför om att; håller du dig torr så fryser du inte. Men det är inte alltid så enkelt som det låter! Många plagg som tillverkas för oss ryttare är (tyvärr) gjorda av bomull. Bomull är ett material som är expert på att dra till sig fukt – och som ovan nämnt, blir du blöt så kommer du att börja frysa. Du bör därför undvika plagg i bomull för att inte börja frysa. En bra vana är att klä sig enligt lager-principen – det vill säga i flera lager för att ha möjligheten att klä på och av dig för att inte bli antingen för varm eller för kall. Det är även viktigt att tänka på vilket material plaggen du bär är tillverkat av, speciellt det plagg närmast kroppen.

Lager 1 – Närmast kroppen 
Närmast kroppen är det bra att ha ett material som beroende på temperatur och hur mycket du som person svettas, antingen håller dig varm eller transporterar bort fukt. Om du ska träna med din häst och vet att du kommer bli varm så är ett lager 1 i ett funktionsmaterial en bra idé då det är bra på att transportera bort fukt. Är det vinter och du fryser lätt så är ett plagg i ull passande då det är ett material som är bra på att hålla värmen. 

Lager 2 
Lager 2 är ett plagg som i bästa fall ska hjälpa till att transportera bort fukten från lager 1, samtidigt som det ser till att värmen inte lämnar din kropp. Det här är det lager som beroende på årstid kan varieras i både tjocklek och material – kanske är det kall vinter och en dunjacka är nödvändig, eller så är det sommar och endast en tunnare tröja är behövlig. Lämpliga material är plagg i syntetmaterial eller ull och om det är det väldigt kallt så är en rekommendation att ha dubbla lager – det vill säga att lägga till ett lager 3 så att du har möjlighet att plocka bort ett lager om det blir för varmt.

Ytterplagg/Ytterskikt 
Över lager 1 och lager 2 är det bra att ha ett ytterplagg som skyddar mot väder och vind. Det finns de ytterplagg som är längre och går ner över låren, eller plagg som går till midjan. Även här handlar det om att klä sig utefter dagens väder samt om man vet med sig om man lätt blir kall eller varm. Det kan även vara bra att tänka på saker så som att ytterplagget faktiskt skyddar och/eller värmer midja, handleder och nacke. Även att plagget har bra fickor som går att öppna även med vantarna på. 

Glöm inte bort resten av kroppen!
Sen är det viktigt att tänka på att alla ryttare är olika och har lättare för att börja frysa på olika delar av kroppen. Vissa personer fryser alltid om händerna, andra om fötterna eller låren. Det är därför vara viktigt att ta till sig detta och klä sig utefter sig själv och sin egen kropp. Vissa personer klarar sig en vinter i tunna ridstrumpor i bomull utan att frysa – medan andra personer behöver ha en ullsocka och fodrade vinterridstövlar för att det inte ska kännas som att tårna håller på att ramla av. Glöm inte bort att ta på dig en mössa, varma handskar, varma strumpor och bra skor. Lär känna din kropp och klä dig rätt så slipper du varken frysa eller svettas!

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Sommarens faror för hundar

Sommaren står runt hörnet, vilket glädjer de allra flesta. Varmt väder, långa promenader och tid utomhus är saker som lockar, men som också är förenat

Tips till fölsäsongen

Den efterlängtade våren är äntligen här, och med det även fölsäsongen! Få saker är nog så härliga som att bevittna föl springa runt i hagarna,